european map

Τρέχουσες Διεθνείς Εξελίξεις

                                                                                                            Απρίλιος 2021

Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα

 Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, εξέφρασε δημόσια την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Με περισσή σαφήνεια ανέδειξε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο-Κύπρο, κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους. Έστειλε καθαρό μήνυμα όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και εντός Ελλάδος απέναντι σε αυτούς που διατυπώνουν κατευναστικές-υποχωρητικές ή ενδοτικές απόψεις. Ουσιαστικά σκιαγράφησε τις θέσεις που θα διατύπωνε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αν είχε συγκροτηθεί.

Ανέδειξε την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας (UNCOS), τις αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μίλησε για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, για το ότι η μειονότητα στη Δ.Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική (συνθήκη Λωζάννης), για τις συνεχείς παραβιάσεις-υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, για την απειλή των ελληνικών νησιών από τουρκικές αποβατικές δυνάμεις , το cassus belli, για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συνομιλία Πρωθυπουργού-Προέδρου ΗΠΑ

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην οποία υπήρξε μήνυμα συμπαράστασης σε καίρια Ελληνικά Εθνικά ζητήματα.

Η MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) υπήρξε θέμα συζήτησης και φαίνεται θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης η επέκταση της από ετήσια σε πενταετή, καθώς και η πρόσθεση νέων τοποθεσιών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ, πέραν Σούδας-Αλεξανδρούπολής.

Ανεξάρτητα από την θετική στάση των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει την Τουρκία να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ με την εν εξελίξει Ρώσο-Ουκρανική κρίση όπου είναι πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας.

Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής επετείου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, να μην υπάρξουν δηλ. κυρώσεις εις βάρος της. Ένας νέος όρος, η «θετική ατζέντα» αντί των «κυρώσεων», υπεισέρχεται πλέον.

Στην τελική δήλωση συμπερασμάτων των 27 ηγετών καταγράφονται :

-«να διατηρηθεί η τρέχουσα αποκλιμάκωση της έντασης και η δέσμευση με την Τουρκία να γίνει με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

-«Καλείται η Τουρκία να απέχει από επανάληψη προκλήσεων ή μονομερείς πράξεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»

-περιλαμβάνονται 1η φορά σε επίσημο κείμενο «η δυνατότητα τομεακών (sectoral) κυρώσεων στην Τουρκία» καθώς και ότι οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίζονται ως «παράνομες» με την Ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι πλέον ευρωτουρκική διαφορά».

Η «θετική ατζέντα» υπέρ της Τουρκίας αφορά, Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και Μεταναστευτικό.

Σαρλ Μισέλ-Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία

Η επίσκεψη στην Τουρκία των δύο προέδρων προς ενημέρωση του κ.Ερντογάν για τα Αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής, αντί να εκπέμψει «μήνυμα σταθερότητας και ενότητας», κατέληξε σε «φιάσκο» και έδειξε ότι η ΕΕ δεν στάθηκε ενωμένη.

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως «σκάνδαλο του καναπέ» (sofagate) όταν η αμηχανία «στο που θα καθίσει» η κα Φ.ν.Λάιεν, έγινε το κύριο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη, με την Τουρκία να δηλώνει ότι το Πρωτόκολλο ήταν ευθύνη της ΕΕ και τους Ευρωπαίους να κατηγορούν ως απρέπεια και μισογυνισμό τη στάση του κ.Μισέλ που αγνόησε και δεν στήριξε την Πρόεδρο της Κομισιόν μπροστά στον κ.Ερντογάν.  

Ο Πρωθυπουργός στη Λιβύη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκαν τη Λιβύη για συνομιλίες με την μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Συζητήθηκαν ζητήματα κομβικής σημασίας όπως : το να μη επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα, μεταξύ αυτών 2.500 Σύριοι μαχητές-μισθοφόροι της Τουρκίας και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων προς οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδος-Λιβύης.

Η επιτυχία του ταξιδιού θα κριθεί μελλοντικά, δεδομένων των ισχυρών δεσμών Τουρκίας-Λιβύης όταν η Ελλάδα ήταν απούσα στα χρόνια του εμφυλίου στη Λιβύη, καθώς και το ότι ο φιλότουρκος Λίβυος πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για την κατάργηση του μνημονίου με την Τουρκία.  

Αθανάσιος Πάσχου

Υποπτέραρχος ε.α.-Οικονομολόγος

ΜSc, Διεθνές-Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου