ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ  Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ  (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

 

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

 

Προς

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη

Κοινοποίηση

Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασ. Κοντοζαμάνη

Αθήνα, 30/11/2020

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο ιδιωτικός τομέας Π.Φ.Υ από την έναρξη της πανδημίας στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στηρίζοντας τον Έλληνα πολίτη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε μηνιαία βάση διενεργούνται στη χώρα περισσότερα από 750.000 διαγνωστικά test για τη διάγνωση της νόσου εκ των οποίων το 50% εξ’ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους υγείας. Ως εκ τούτου ο κλάδος μας συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και στη προάσπιση του ΕΣΥ.

Δυστυχώς την Παρασκευή 27/11/2020, φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν εκτιμά αυτή την προσπάθεια και συμβολή, δεκάδων χιλιάδων ιδιωτών ιατρών.

 

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση επιβολής πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών test για τη νόσο Covid-19 γεννά πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους που σας οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης.

 

Το κυριότερο ερωτηματικό είναι γιατί δεν ερωτήθηκαν οι θεσμικοί φορείς αυτού του κράτους, (Ιατρικοί Σύλλογοι και ΚΕΣΥ) ως καθ’υλην αρμόδιοι και γνώστες του αντικειμένου.

Για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40€ για το μοριακό test και στα 10€ το rapid test λάβατε υπόψη σας τα κάτωθι ;

 

  1. Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  2. Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.
  3. Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).
  4. Το κόστος του αναλωσίμου υλικού για τη δειγματοληψία.
  5. Το κόστος της αντισηψίας μετά την δειγματοληψία.
  6. Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).
  7. Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.
  8. Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Και αν λάβετε υπόψη σας όλα τα ανωτέρω, μπορείτε να μας αποδείξετε πως γίνεται όταν μόνο το κόστος αγοράς του αντιδραστηρίου ξεπερνά σε πολλές εταιρείες την τιμή διατίμησης των rapid test και των PCR test, πως μπορούν να διαμορφώσουν τις ανώτατες τιμές που ανακοινώσατε ; Όλα τα υπόλοιπα έξοδα τα λάβατε υπόψη σας; Αν ναι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας τα γνωστοποιήσετε.

 

Ο ιδιωτικός τομέας Π.Φ.Υ εξυπηρετεί στις υποδομές του με εγκυρότητα , αξιοπιστία και ταχύτητα τον Έλληνα πολίτη. Συγχρόνως όμως γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο κλάδος μας από το 2013 έως σήμερα χρηματοδοτεί τη Δημόσια Υγεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταβάλλοντας ετησίως Rebate και Claw back για το οποίο δεν ευθύνεται.

 

Και σε αυτή τη μάχη δηλώσαμε και δηλώνουμε  παρόν.  Αν επιθυμείτε λοιπόν τη μείωση της τιμής των test για τον Έλληνα πολίτη , είμαστε μαζί σας, να επιβάλλετε όμως και ανώτατη τιμή πώλησης σε όλα τα αναλώσιμα που εμπλέκονται στα κέντρα κόστους διενέργειας της εξέτασης σε τιμές προ της πανδημίας (αντιδραστήρια, εργαστηριακά αναλώσιμα, μάσκες ποδιές, απόβλητα, υλικά αντισηψίας κ.α ) και απαλλαγή από τον ΦΠΑ στα συγκεκριμένα υλικά. Σας επισημαίνουμε δε ότι η αξιοπιστία των εξετάσεων εξαρτάται από την ποιότητα των αντιδραστηρίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο κάθε φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Δηλώνουμε πως είμαστε υπέρ και της κάλυψης  του εν λόγω κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε διακριτό κωδικό με έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με την τιμή που έχει ήδη αποφασιστεί και έχει κοινοποιηθεί με το ΦΕΚ 848/Β’/13-03-2020 και η οποία βασίζεται στην γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης, εξαιρούμενου του κόστους αυτού από το claw back και το rebate.

 

Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη σας η κοστολόγηση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το ΚΕΣΥ από 6μήνου, η οποία καθόσον γνωρίζουμε έχει περιέλθει εις γνώση σας και η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα.

 

Σε αντίθετη περίπτωση ο αριθμός των test που θα διενεργούνται ημερησίως από τον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστεί στο ελάχιστο δεδομένου ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε κάτω από κόστος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον έλεγχο της διασποράς της νόσου.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτέλους μια φορά αυτό το Κράτος θα λειτουργήσει θεσμικά και όχι επικοινωνιακά.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η παραμονή του claw back και η καταβολή του από τα εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακούς ωθεί τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αδυναμία λειτουργίας τους με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

 

Μετά τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ

Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                           Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

         Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Με εκτίμηση 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πατσουράκος Φώτιος                Πάσχου Αθανάσιος

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου