Άλλη μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος, εφαρμόσθηκε με επιτυχία απο συναδέλφους Σασίτες Ιατρούς στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.Πρόκειται για την μέθοδο της λαπαροσκοπικής επέμβασης "γαστρικό μανίκι” (sleeve gastrectomy) κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας .

H επέμβαση που εστέφθη με επιτυχία έγινε από τον γενικό αρχίατρο Σταύρο Μαθιουλάκη και τη χειρουργική ομάδα του Ν.Ν.Κ., τον πλοίαρχο (ΥΙ) Τάσο Τζωρτζίνη και τον ναύτη γιατρό Εμ. Σγουρομάλλη και διήρκησε 4 ώρες, ενώ περιελάμβανε και χολοκυστεκτομή.

«Η επέμβαση έγινε σε γυναίκα ασθενή 46 ετών με BMI 48%, η οποία πλην της αρτηριακής υπέρτασης πάσχει και από υποκλινικό διαβήτη» ανέφερε ο χειρουργός κ. Μαθιουλάκης και πρόσθεσε πως το γαστρικό “μανίκι” (sleeve gastrectomy) είναι σχεδόν η επέμβαση εκλογής παγκοσμίως για την παχυσαρκία καθώς το 85% των επεμβάσεων γίνονται με αυτή τη μέθοδο.

«Η λαπαροσκοπική μέθοδος (χωρίς τομή, αλλά με 5 μικρές τρύπες μεγέθους 1 εκατοστού στο κοιλιακό τοίχωμα) προσφέρει πολλά μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα όπως λιγότερο πόνο, γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς, ανυπαρξία πιθανότητας μετεγχειρητικής κήλης και ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικής πνευμονικής εμβολής.
Το σκεπτικό της μεθόδου είναι αφενός η αφαίρεση του 75% του στομάχου -άρα μικρότερη χωρητικότητα σε γεύματα– και αφετέρου η αφαίρεση του θόλου του στομάχου που βρίσκονται οι αισθητικοί υποδοχείς της πείνας και του κορεσμού, άρα λιγότερα γεύματα» τόνισε ο κ. Μαθιουλάκης.
Σημείωσε ακόμα ότι έχει αποδειχθεί πως μετά τη συγκεκριμένη επέμβαση πολλοί παθολογικοί παράγοντες υποστρέφουν, όπως ο διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία, η αρτηριακή υπέρταση ή η αναπνευστική ανεπάρκεια. Αν δε ο ασθενής ακολουθήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες μπορεί να χάσει από 45 – 60 κιλά στον πρώτο χρόνο.
«Το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης νιώθει χαρά και ικανοποίηση που στο μέλλον θα μπορεί να συνεισφέρει στη θεραπεία της νόσουμάστιγας της υπερκαταναλωτικής μας κοινωνίας που λέγεται παχυσαρκία» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μαθιουλάκης.
http://www.haniotika-nea.gr/

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου

Leave a Comment