Ο Ειδικός Νευρολόγος Νικόλαος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1964. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές (1983-1989) στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ιατρικό τμήμα Σ.Σ.Α.Σ. – Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων), του οποίου  αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1995. Διετέλεσε Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος 412 ΓΣΝ Ξάνθης (1998 –1999), υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος (1999 – 2000) και Επισκέπτης Καθηγητής (2006) του Hadassah University Hospital, της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ και, από το Νοέμβριο του 2000 ως σήμερα, είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Πειραματικής Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας της Β’ Νευρολογικής κλινικής του ΑΠΘ. Το 1998 έγινε Λέκτορας Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και το 2005 Επίκουρος Καθηγητής. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Από το 1985 έως και σήμερα, η ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνει πειραματική και κλινική έρευνα σε πειραματικά μοντέλα νευρολογικών παθήσεων in vivo και in vitro, κλινικοεργαστηριακές μελέτες με εφαρμογή νευροασολογικών τεχνικών και κλινική παρακολούθηση ασθενών, όπως επίσης και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές πολυκεντρικές μελέτες. 
Έχει συνεργαστεί με σημαντικά Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού (Hadassah Hebrew University Hospital, Jerusalem – Brain research institute, Medical University of Vienna, Austria – The Cyprus Institute of Neurology and Genetics), είναι μέλος 5 επιστημονικών εταιρειών, μέλος του επιστημονικού περιοδικού BRAIN LINK και αξιολογητής-κριτής (reviewer) σε 15 επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής. 
Για το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με 4 πρώτα βραβεία σε Ελληνικά συνέδρια. 

 

Πολλαπλή σκλήρυνση. Θεραπεία – Νεώτερα

 

Οι παλαιότερες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση αποσκοπούσαν σε ανοσοκαταστολή. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ανοσοτροποποίηση.

Νέες θεραπείες

 

1. Μονοκλωνικά αντισώματα (το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα)

2. Από του στόματος θεραπείες (προτιμητέα σε σχέση με τα υπάρχοντα ενέσιμα).

3. Κυτταρικές θεραπείες (βλαστοκύτταρα)

Αν παρομοιάσουμε τα νεύρα με καλώδια, η μυελίνη δρά όπως το πλαστικό γύρω τους. Χωρίς αυτό επέρχεται βραχυκύκλωμα.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το ζητούμενο είναι οι από του στόματος θεραπείες να έχουν αυξημένη κλινική ανταπόκριση και να είναι ασφαλείς.

Προς το παρόν δεν θα πρέπει να χορηγούμε συνδυαστικές θεραπείες χωρίς πρωτόκολλα.

Είναι δε ασφαλέστερο να χορηγούμε τα παλιά και δοκιμασμένα φάρμακα αναμένοντας τις κλινικές δοκιμές των νέων καθώς και των κυτταρικών θεραπειών.

 

 

Το παρακάτω βίντεο ειναι απο παλαιότερη ομιλία του , για το ανωτέρω θέμα, στο Ευγενίδειο ίδρυμα

 


Δρ Ν.ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ : Πολλαπλή σκλήρυνση. Θεραπεία από goladas

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου