Περίπου το 7% των ανδρών και το 5% των γυναικών πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας χωρίς να το γνωρίζουν. Την ίδια στιγμή οι γιατροί προειδοποιούν ότι το σύνδρομο άπνοιας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία ενός ανθρώπου αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά την πιθανότητα να υποστεί κάποιος έμφραγμα ή εγκεφαλικό.Mε αφορμή την έναρξη λειτουργίας Ιατρείου ύπνου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στα Χανιά τα “Χ.Ν.” μίλησαν με τον υπεύθυνο του Ιατρείου, στρατιωτικό ιατρό και πνευμονολόγο Χαράλαμπο Πρωτοπαπαδάκη, για το πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της άπνοιας, τις συνέπειές του στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιους αφορά το πρόβλημα.

«Το PROTOPAPADAKHS σύνδρομο της άπνοιας υπάρχει, όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματά εντελώς η αναπνοή μας και αναπνέουμε λιγότερο από το φυσιολογικό», εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν, όταν κοιμούνται ή αν τους έχει δει κάποιος δικός τους το βράδυ την ώρα που κοιμούνται και έχει παρατηρήσει ότι σταματά η αναπνοή θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ο λόγος είναι ότι το σύνδρομο επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του εγκεφάλου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου -διάστημα κατά το οποίο ο εγκέφαλος επιχειρεί να ανασυγκροτήσει το νευρικό σύστημα- αλλά και την άλλη μέρα το πρωί καθώς οι άνθρωποι που πάσχουν από άπνοια ξυπνούν με ένα αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας.«Σκεφτείτε ότι όταν σταματάμε να αναπνέουμε ουσιαστικά δεν παίρνουμε το οξυγόνο που χρειαζόμαστε. Αρα ο οργανισμός στρεσάρεται. Παράλληλα, το σύνδρομο άπνοιας αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κανείς έμφραγμα ή εγκεφαλικό και γι’ αυτό οι καρδιολόγοι παραπέμπουν συχνά σε πνευμονολόγους ασθενείς που έχουν πάθει έμφραγμα, έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο ή έχουν πίεση η οποία δεν μπορεί να ρυθμιστεί με φάρμακα», ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και διευκρίνισε ότι το σύνδρομο της άπνοιας αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά παρατηρείται σε συχνότητα στους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Αξιοσημείωτο για τη σοβαρότητα που αποδίδει η ιατρική κοινότητα στο σύνδρομο της άπνοιας είναι ότι με εντολή της Ε.Ε. για την έκδοση των νέων διπλωμάτων απαιτείται ο γιατρός που εξετάζει τον υποψήφιο οδηγό να αναφέρει αν ο εξεταζόμενος πάσχει από σύνδρομο άπνοιας ή όχι κι αναλόγως, αν χρειάζεται, να τον παραπέμπει σε ειδικό πνευμονολόγο που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για το συγκεκριμένο σύνδρομο.
 
ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΥΠΝΟΥ

Πώς όμως γίνεται η εξέταση στο Ιατρείο ύπνου, ώστε να διαπιστωθεί αν ο εξεταζόμενος πάσχει από σύνδρομο άπνοιας; «Το Ιατρείο ύπνου είναι ένας χώρος που έρχεται ο ασθενής, περνά όλο το βράδυ και ουσιαστικά μελετάμε πώς κοιμάται και αν έχει σύνδρομο άπνοιας ή υπόπνοιας. Η εξέταση δεν είναι καθόλου επώδυνη. Ουσιαστικά κάνουμε μία καταγραφή. Είναι βέβαια λίγο ενοχλητική για τον ασθενή γιατί τοποθετούμε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τα μάτια, το πιγούνι, ζώνη θώρακος κ.λπ. Ομως τελικά κανείς δεν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί», επεσήμανε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.

Στο 90% των περιπτώσεων το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ενός μηχανήματος θετικών πιέσεων (μηχανικός αερισμός), το οποίο παίρνει από την ατμόσφαιρα αέρα και με μία συγκεκριμένη πίεση που την έχει καθορίσει το Ιατρείο ύπνου την παρέχει στον ασθενή. Για το υπόλοιπο 10% των ασθενών που πάσχουν από πιο ήπιες μορφές του συνδρόμου γίνεται προσπάθεια να καταπολεμήσουν το πρόβλημα με άλλους τρόπους όπως απώλεια κιλών, διακοπή καπνίσματος, χρήση οδοντικών προθεμάτων (τα οποία όπως πρέπει να γίνονται σε εξειδικευμένους ορθοδοντικούς γιατί διαφορετικά κάνουν τεράστια ζημιά στα δόντια) κ.ά.

Να σημειώσουμε ότι στο Εργαστήριο ύπνου στο Ναυτικό Νοσοκομείο μπορούν να απευθύνονται όλοι οι δικαιούχοι (στρατιωτικοί, απόστρατοι, μέλη των σωμάτων ασφαλείας κ.λπ.) κλείνοντας ραντεβού στα τηλέφωνα 2821082750 και 2821082628.
Πηγη :
http://www.haniotika-nea.gr/


 

 

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου