Σύντομο Ιστορικό
Η στολή υπήρξε πάντοτε βασικό γνώρισμα των τακτικών στρατών. Η χρήση της ωστόσο γενικεύθηκε από τον 17ο αιώνα, όταν επικράτησε ο θεσμός των μόνιμων στρατών.
Τον κανόνα ακολούθησε και ο Ελληνικός Στρατός. Ήδη, πριν ακόμη την επανάσταση του 1821, ο Ρήγας Φεραίος κάνει λόγο για τη στολή του Στρατού στο “Σύνταγμα της Ελληνικής Επικρατείας”, ενώ ο Δημήτριος Υψηλάντης, οργανώνοντας το πρώτο ημίταγμα αμέσως μετά το ξέσπασμα του Αγώνα, εφοδίασε όλους τους άντρες του με μαύρες στολές.
Η δωρεάν στολή, όπως των ευρωπαϊκών στρατών, καθιερώθηκε το 1822, αλλά το πρώτο τακτικό τάγμα του Συνταγματάρχη Ροδίου, το 1824, έφερε την ελληνική φουστανέλα, μεϊντάνι, φέσι, κτλ. Μόνο ο Συνταγματάρχης Φαβιέρος διέθεσε στο τακτικό σώμα 5.000 στολές, που εισήγαγε από την Αγγλία.
Το 1828, με Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, το τακτικό σώμα εφοδιάστηκε με στολές γαλλικού τύπου, που κατασκευάστηκαν στο Ναύπλιο με χρήματα ομογενών.
Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα το 1833, επέφερε ριζικά αλλαγές στις στολές του Στρατού. Το Πεζικό “Γραμμής” καθορίστηκε να φέρει μπλε στολή βαυαρικού τύπου με λευκό παντελόνι το καλοκαίρι. Οι Ακροβολιστές και οι Καπιτάνοι του Αγώνα έφεραν την παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία. Η στολή του Ιππικού ήταν Πολωνικού τύπου, βαθυπράσινου χρώματος. Οι άνδρες του Πυροβολικού και οι Γενικοί Επιτελείς έφεραν μοβ στολή. Όμοια ήταν και η στολή του Μηχανικού, μόνο που οι άνδρες του έφεραν δίκοχο αντί για πηλήκιο. Η στολή των Ιατρών, Φαρμακοποιών και Ιππιάτρων ήταν ίδια με αυτήν του Πεζικού, περιλάμβανε όμως τρίπτυχο καπέλο αντί για πηλήκιο. Τέλος, καθιερώθηκε ως εθνόσημο ο κυανόλευκος κύκλος, το οποίο και τέθηκε κάτω από το στέμμα στο πηλήκιο των στρατιωτικών.
Από το 1863 εξάλλου, επιτράπηκε για πρώτη φορά στους αξιωματικούς να φέρουν πολιτική ενδυμασία εκτός υπηρεσίας.
Το 1868, επί βασιλέως Γεωργίου Ά, καθιερώθηκε η γαλλικού τύπου στολή από μπλε ύφασμα και τα διακριτικά του βαθμού χαμηλά στα μανίκια, αντί στο περιλαίμιο που ήταν μέχρι τότε. Το Ιππικό όμως εξακολουθούσε να φέρει πράσινη στολή και το Πεζικό γκρι περισκελίδα. Οι Εύζωνοι έφεραν την εθνική ελληνική ενδυμασία, την οποία φέρουν μέχρι σήμερα. Επίσης, καθιερώθηκε η λευκή θερινή στολή των αξιωματικών από λινό ύφασμα.
Η μεγάλη καινοτομία στην εξέλιξη της στολής του Ελληνικού Στρατού έγινε το 1908, όταν για πρώτη φορά καθιερώθηκε η χακί στολή ως μοναδική στολή εκστρατείας και ασκήσεων. Το παντελόνι της ήταν κοντό και φοριόταν με κνημίδες από μάλλινο ύφασμα, ενώ το πηλήκιο ήταν σκούρο μπλε με δερμάτινο γείσο και υποσιάγωνο.
Επιπλέον ορίστηκαν ως διακριτικά χρώματα των Όπλων ή Υπηρεσιών, το κόκκινο για το Πεζικό, το βυσσινί για το Ιππικό, το ανοιχτό κόκκινο για το Πυροβολικό, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε από το μαύρο, το μπλε για το Μηχανικό, που αργότερα έγινε βυσσινί, το βυσσινί βελούδο για την Υγειονομική και την Κτηνιατρική Υπηρεσία και το πράσινο βελούδο για την Φαρμακευτική.
Το 1929 καθορίστηκαν οι στολές των αξιωματικών από τη μεγάλη και τη δεύτερη βαθυκύανη στολή από ερέα, τη θερινή λευκή, τη μεγάλη και τη δεύτερη χακί στολή από ερέα και τη θερινή χακί στολή. Η στολή των οπλιτών περιλάμβανε δίκοχο με εθνόσημο, χιτώνιο με επωμίδες, κοντή περισκελίδα, περικνημίδες και αρβύλες.
Το 1937 οι χακί στολές των αξιωματικών έγιναν αγγλικού τύπου. Επίσης, άλλαξαν τα διακριτικά βαθμού των αξιωματικών και των υπαξιωματικών.
Το 1953 καθορίστηκαν σε νέα βάση οι βαθυκύανες και οι χακί στολές των αξιωματικών και ορίστηκαν ως στολές των οπλιτών αυτές της υπηρεσίας, ασκήσεων, εκστρατείας, παρατάξεων και παρελάσεων και τέλος εξόδου.
Οι στολές των αξιωματικών, με διάφορες παραλλαγές και ονομασίες διατηρήθηκαν μέχρι το 1969, όταν αντικαταστάθηκαν οι χειμερινές χακί στολές και η θερινή μπεζ με νέες, από χακί φαιοπράσινο χρώμα, αμερικανικού τύπου. Παράλληλα, άλλαξαν και τα διακριτικά βαθμού των υπαξιωματικών.
Μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, καθιερώθηκαν τα νέα εθνόσημα και λίγα χρόνια αργότερα καθορίστηκαν οριστικά οι στολές που φέρονται από τους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές, τους μόνιμους, εθελοντές και στρατεύσιμους οπλίτες, καθώς και από τις εθελόντριες και πρότακτες γυναίκες. Έτσι, μετά τα παραπάνω εξελικτικά στάδια, οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού φέρουν σήμερα στολές που ανταποκρίνονται, από στρατιωτική και αισθητική άποψη, στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα.
http://www.army.gr/
============================
Πρόσφατα Σχόλια