Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Μη κερδοσκοπικό σωματείο

ΠΡΟΣ: Την εφημερίδα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

ΚΟΙΝ: 1/ κο Υπουργό Υγείας

2/ κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

3/ ΕΟΦ (Γραφείο Προέδρου)

4/ ΙΣΑ

Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2015

Κύριοι

Με ιδιαίτερη ανησυχία και αγανάκτηση διαβάσαμε το ανυπόγραφο άρθρο της εφημερίδας σας το οποίο παρατίθεται αυτούσιο ως κατωτέρω, και τούτο καθώς η ιατρική κοινότητα αλλά και οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς πασχίζουν με την εμβολιαστική καμπάνια να αμβλύνουν την σύγχυση και την παντελή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο επίπεδο υγείας αυτού.

Η ανωτέρω ανυπόγραφη ανάρτηση στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και αντιβαίνει πλήρως στην κρατούσα ιατρική θεωρία αλλά και πρακτική, για τους κάτωθι λεπτομερώς επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους:

Το εμβόλιο έναντι του HPV έχει λάβει έγκριση σε 127 χώρες και έχει ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμών των νεαρών κοριτσιών στις περισσότερες από αυτές τις χώρες. Μάλιστα τα τελευταία 3 χρόνια, συνιστάται η χρήση του και στα αγόρια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Αυστρία, Ελβετία και μέρος της Ιταλίας (http://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/ VaccineIntroStatus.pptx?ua=1). Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας και αποζημιώνεται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών και νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-26 ετών, από το 2008 (Εγκύκλιοι Υπουργείου Υγείας, Αριθ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π. 6050 και 6055, 22-1-2015). Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις χωρίς να αναφερθεί καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια ως σχετιζόμενη με το εμβόλιο έναντι του HPV.
 
Το εμβόλιο έναντι του HPV έχει αποδειχθεί ασφαλές σε πάρα πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για να αξιολογήσουν τις παρενέργειές του, καθώς δεν έχει συνδεθεί με καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρονται μέχρι σήμερα είναι ανάλογος με αυτόν που θα αναμενόταν μετά από την κυκλοφορία στην αγορά ενός εμβολίου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ η βαρύτητα τους είναι ήπια. Όπως συμβαίνει με κάθε εμβόλιο, η χρήση του μπορεί να συνδεθεί μερικές φορές με ήπιες παρενέργειες μικρής διάρκειας, όπως χαμηλός πυρετός, διόγκωση ή /και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ελαφρά αδιαθεσία. Στον αντίποδα, το εμβόλιο παρέχει υψηλή προστασία από διάφορες μορφές νοσημάτων που προκαλεί ο ιός HPV, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου του πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στη βάση δεδομένων ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων καταγράφεται από ιατρούς ή κοινό το οποιοδήποτε συμβάν μετά τον εμβολιασμό (ακόμη και τροχαίο ατύχημα), και ακολούθως αναλύεται από ειδικούς των Αρχών Υγείας ώστε να κριθεί το αν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο ή το περιστατικό οφείλεται σε χρονική σύμπτωση (http://www.emea.eu/humandocs/PDFs/EPAR/ gardasil/Gardasil).

Το εμβόλιο έναντι του HPV διαθέτει σήμερα πολύ σημαντική κλινική εμπειρία. Οι πάνω από 250 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί τα τελευταία 9 χρόνια σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν το καλό προφίλ ασφάλειας του προϊόντος και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη για την ατομική και Δημόσια Υγεία. Σε χώρες με οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα ήδη έχουν αναδειχθεί τα οφέλη της μείωσης νοσημάτων, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα και οι υψηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. O ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει κατηγορηματικά επανειλημμένως ότι το εμβόλιο έναντι του HPV δε σχετίζεται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συστήνει την εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο, σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση του Παπ τεστ, για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι Αρχές Υγείας όλων των χωρών του κόσμου, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, oι Φαρμακευτικοί Οργανισμοί της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την πρόληψη HPV σχετιζόμενων νοσημάτων, με βάση την αξιολόγηση των μελετών προ και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου (http://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/hpv-vaccine.html. last updated 28/9/15;http://www.who.int/vaccine_safety/committee/ topics/hpv/GACVS_Statement_HPV_12_Mar_2014.pdf;).

Όσον αφορά σε κάποιες επιμέρους αναφορές του εν λόγω άρθρου:

1/ Η ποσότητα αλουμινίου που περιέχεται στο εμβόλιο, όπως και σε άλλα εμβόλια, είναι υποπολλαπλάσια από αυτήν που προσλαμβάνει καθημερινά ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός με τις τροφές, και όπως διαβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προκαλεί καμία βλάβη στους εμβολιαζόμενους (http://www.who.int/vaccine_safety/ committee/topics/aluminium/statement_112002/en/).

2/ Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σίγουρο ότι ο ιός HPV είναι ο αποκλειστικός αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου της μήτρας (σε όλα τα ιστολογικά δείγματα αυτού του καρκίνου απομονώνεται ο ιός HPV), ενώ άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η χρήση αντισυλληπτικών αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση καρκίνου, εφόσον υπάρχει ο ιός HPV. Ο ερευνητής που διαπίστωσε αυτή την αιτιολογική σχέση μεταξύ HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Dr Harald zur Hausen) βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ (http://www.cancer.gov/…/ri…/infectious-agents/hpv-fact-sheet).

3/ Ο ιός HPV προκαλεί μεγάλο αριθμό και άλλων σοβαρών νοσημάτων και σε γυναίκες αλλά και σε άντρες, όπως καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και τα γεννητικά κονδυλώματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε νεαρές γυναίκες 16-25 ετών, ενώ όσο πιο νωρίς ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα τόσο πιο νωρίς μπορεί να εμφανιστούν νοσήματα από τον HPV. Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή ή πιο σπάνια από την επαφή των γεννητικών περιοχών ή την επαφή των χεριών. Για τους λόγους αυτούς ακόμη και η συστηματική χρήση προφυλακτικού, αν και μειώνει τον κίνδυνο της λοίμωξης από τον HPV, δεν προστατεύει απόλυτα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό HPV είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Με βάση σχετικές μελέτες, ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια (διδύναμο – τετραδύναμο) προλαμβάνει πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός. Επιπλέον με το τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνεται και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων (http://www.cdc.gov/…/hpv/stdfact-hpv-vaccine-young-women.htm)

4/ Το εμβόλιο έναντι του HPV έχει αποδείξει μακροχρόνια προστασία τουλάχιστον 10 ετών, χωρίς καμία υποχώρηση της πολύ υψηλή του αποτελεσματικότητας που προσεγγίζει το 100%. Μάλιστα οι ενδείξεις είναι ότι λόγω του τρόπου παρασκευής του (τεχνική ανασυνδυασμού), η αποτελεσματικότητα αυτή θα διαρκέσει για διάστημα πολύ πέραν της δεκαετίας. Η μακροχρόνια παρακολούθηση θα δείξει αν θα χρειαστεί αναμνηστική δόση του εμβολίου στους εμβολιαζόμενους (http://www.cdc.gov/…/hpv/stdfact-hpv-vaccine-young-women.htm)

5/ Όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μολύνονται από τον ιό, συνήθως πολλές φορές στη ζωή τους, συνεπώς το γεγονός ότι το 90% των λοιμώξεων υποχωρούν αυτόματα, ιδίως σε νεότερα άτομα, δε συνεπάγεται ότι τα νοσήματα από HPV δεν είναι πολύ συχνά. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στην πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας, μεταξύ 15-44 ετών, ενώ ο HPV συνολικά ευθύνεται για το 5% των καρκίνων, καθιστώντας τον πιο διαδεδομένο καρκινικό παράγοντα. Άλλα και τα καλοήθη νοσήματα που προκαλεί (γεννητικά κονδυλώματα) είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στα 10 άτομα κάποια στιγμή στη ζωή του θα αναπτύξει αυτή τη νόσο (http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm).

Η αμφισβήτηση της ασφάλειας του εμβολίου δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και έτσι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς αποθαρρύνονται οι νεαρές γυναίκες από το να εμβολιαστούν έναντι του ιού HPV, στερούμενες τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλων καρκίνων ή σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός HPV. Η ενημέρωση του κοινού πρέπει να γίνεται μόνο από έγκυρες πηγές, με πρώτο τον οικογενειακό ιατρό που παρακολουθεί τον υποψήφιο εμβολιαζόμενο, ο οποίος στην περίπτωση του εφήβου είναι ο Παιδίατρος και της νεαρής γυναίκας ο Γυναικολόγος. Μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από αυτόν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας που θα ευνοήσει τον εμβολιασμό, πολύ περισσότερο ακόμη και από την προσωπική γνώμη του υποψήφιου εμβολιαζόμενου ή των γονέων του.

Επιπρόσθετα όμως η ανωτέρω ανυπόγραφη ανάρτησή σας αποτελεί ad hoc περίπτωση του προβλεπομένου από τον ποινικό κώδικα αδικήματος (άρθρο 191) καθώς συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών, ικανών να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες. Πρωτίστως όμως αντιβαίνει στην δημόσια εκστρατεία προστασίας της υγείας του ελληνικού πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω

Επειδή εκ του θεσμικού ρόλου της Ένωσής μας οφείλουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά αποβλέποντες στη διασφάλιση του βέλτιστου επιπέδου υγείας του πληθυσμού της χώρας.

Επειδή αποδεικνύεται πλήρως από επιστημονικής άποψης η αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του ιού HPV κατά τα ως άνω αναφερόμενα.

Επειδή με το παραπάνω άρθρο σας πλήττετε κατάφορα την πολυδάπανη και απαιτητική εθνική εμβολιαστική προσπάθεια του πληθυσμού.

Επειδή οφείλετε να αποκαταστήσετε την αλήθεια κατόπιν του ανυπόγραφου και επιστημονικά ανεπαρκούς άρθρου σας.

Σας καλούμε

Να δημοσιεύσετε άμεσα το περιεχόμενο της ανωτέρω λεπτομερέστατης επιστημονικής μας ανάλυσης, στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη ανάρτησή σας.

Να αποφύγετε στο μέλλον παρόμοιες ανυπόγραφες και επιστημονικά αίολες δημοσιεύσεις, εφόσον δεν έχετε προηγουμένως διαπιστώσει, μέσω αρμοδίων φορέων, το επιστημονικά ορθό αυτών, στο οποίο είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε με τεκμηριωμένη ανάλυση των μελών της Ένωσής μας.

Επιφυλασσόμεθα για κάθε περαιτέρω ενέργεια βάσει της καταστατικής μας υποχρεώσεως.

Ο Γραμματέας                Ο Πρόεδρος

Δημ Φουσκας                Κ Νταλουκας

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου