enstl ethnos

enstl ethnos
ΕΘΝΟΣ 12/10/2015, για το κομμάτι του συνταξιοδοτικου των Στρατιωτικών ζητηθηκε και κατεγράφη η άποψη του Προέδρου του Συνδέσμου μας, Ι.Αντωνιάδη.

TET716

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (και) στο Δημόσιο από τη 19η Αυγούστου 2015, που συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν έως πέντε χρόνια παραπάνω για να… βγει κανείς στη σύνταξη, πέναλτι 10% σε όσους επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση και κατάργηση διάφορων ευνοϊκών διατάξεων για ανασφάλιστους υπερήλικες, μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ και ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι κυριότερες επώδυνες ανατροπές που φέρνει στο ασφαλιστικό πεδίο το πολυνομοσχέδιο.

Καλά νέα υπάρχουν, ωστόσο, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα οποία επανέρχεται το καθεστώς συνταξιοδότησης που είχε θεσπιστεί το 2010.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

1. Για τους δημοσίους υπαλλήλους:

Όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 19 Αυγούστου 2015 εξαιρούνται από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

Όσοι επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα θα επιβαρυνθούν με 10% ποινή (πέναλτι) μείωσης της σύνταξής τους, ώσπου να συμπληρωθεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το κατώτατο όριο σύνταξης που υπήρχε στις 19 Αυγούστου παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.

Το κατώτατο όριο σύνταξης (392 ευρώ) δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι έως τη συμπλήρωση του προαναφερόμενου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.

2. Για ΑΚΑΓΕ – επικουρικές συντάξεις:Ο υπολογαριασμός του ΑΚΑΓΕ, που θεσπίστηκε για να καλύπτει τυχόν ελλείμματα στην επικουρική ασφάλιση, καταργείται, αυξάνοντας τις πιθανότητες νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

3. Για ανασφάλιστους υπερήλικες, μηχανικούς ΤΣΜΕΔΕ, ελεύθερους επαγγελματίες:

Καταργούνται ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Στρατούλη (4331/2015), που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, επαναχορήγηση σύνταξης σε περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαίωμα σε ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν υπαγωγή σε έως τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες (δυνατότητα που είχαν αξιοποιήσει κυρίως μηχανικοί – ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ), δυνατότητα σε περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως 50.000 ευρώ να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής τους.

4. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος: Επανέρχεται σε ισχύ το καθεστώς συνταξιοδότησης του νόμου 3865/2010. Έτσι η σύνταξη θα χορηγείται είτε με τη συμπλήρωση 40 ετών προϋπηρεσίας είτε με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 60 ετών, ενώ ορίζεται ότι δεν θα υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας.
(εφημ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μέσω ιστοσελιδας staratalogia.gr)

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου