Διαβάσαμε σημερα 21/7/2015, απο την έγκριτη ιστοσελίδα του onalert.gr,  το άρθρο με τίτλο “Ιπτάμενοι και Στρατιωτικοί Ιατροί, τα θύματα του τρίτου μνημονιου” και επανέρχονται πάλι στο μυαλό μας τα αναπάντητα ερωτήματα που μας γεννιούνται, κάθε φορά που αναδεικνύονται (γιατι άραγε?) τέτοιου είδους θέματα :
Τους νέους στρ. ιατρούς μας, τους ασφαλίζουν στο Ι.Κ.Α., τους τροποποίησαν το ασφαλιστικό καθεστως στα 40 ετη, δεν τους αναγνωρίζουν τον χρονο ειδικοτητας ως προαπαιτουμενο για τον χρόνο παραμονης στις Ε.Δ.,τους μειωσαν υπερβολικα τις αποδοχές , τους στέλνουν συνεχως σε κοινωνικές αποστολές σε νησια και παραμεθόριες,αλλά και σε εγχωριες αθλητικές εκδηλώσεις, τους επιβαλλουν υποχρεωτικό χρόνο διοικησης σε μοναδες πολλες φορές μακρια απο την “εδρα” τους…Πόσες άλλες “τιμωρίες” άραγε ?
Ενα μεγάλο μέρος των στρατιωτικων ιατρων  υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, τοσο της ηπειρωτικής χώρας όσο και της νησιωτικής. Αυτες οι περιοχές χαρακτηρίζονται από έλλειψη ιατρων, ιδιαιτερα ειδικευμενων. Συνεπώς, οι στρατιωτικοι ιατροι, που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα σε αυτες τις περιοχές, ενισχύουν με τη δραστηριότητα τους τις αναιμικές υπαρχουσες δομές υγειας, προσφέρουν πολύτιμες επιπλέον επιλογες στον ακριτα ασθενή και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειάς του.

-Οι στρατιωτικοι ιατροι, ασκούν τα καθήκοντα τους σε στρατόπεδα και στρατιωτικα νοσοκομεία, όπου μονο ενας συγκεκριμένος αριθμος δικαιούχων ασθενών εχει πρόσβαση. Χάρη στο ελεύθερο επάγγελμα, καθε πολιτης εχει πρόσβαση στο στρατιωτικό ιατρό, ενώ χωρις το ελεύθερο επάγγελμα οι μη δικαιούχοι ασθενείς δε θα μπορούσαν να επιλέξουν να δέχονται τις παροχές του στρατιωτικού ιατρου, κατι που αποτελεί παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής ιατρου.
-Οι ασκούντες ιδιωτικο επάγγελμα στρατιωτικοι ιατροι συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομία, καθώς απασχολούν προσωπικο (νοσηλευτικό, γραμματειακό), ενοικιάζουν γραφεια, πληρώνουν φόρους, χωρις να κοστίζουν στην πολιτεία, καθώς ασκούν το επάγγελμα στον ελεύθερο χρονο τους

-Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος λειτουργεί αντισταθμιστικά στις κατα γενικη ομολογία χαμηλές αποδοχες των στρατιωτικων ιατρων, δεδομένης της φύσης του έργου τους και της εκπαιδευσης τους. Εκτιμάται οτι χωρις τη δυνατότητα ιδιωτικού επαγγέλματος και με τις υπάρχουσες μη ελκυστικές αποδοχες, μια κρίσιμη μάζα ικανών στρατιωτικων ιατρων θα αποφάσιζε να μεταπηδήσει στην πρόωρη αποστρατεία. Ταυτοχρονα, το επάγγελμα του στρατιωτικου ιατρου θα γινόταν λιγότερο ελκυστικό στους υποψήφιους, με οτι αυτο συνεπάγεται στο επίπεδο των στρατιωτικων σχολών
-Η ασκηση ελεύθερου επαγγέλματος αποτελεί δυναμική διαδικασία εκπαιδευσης του στρατιωτικου ιατρου, καθώς διαχειρίζεται νεα περιστατικά και περισσότερα σε όγκο, αυξάνοντας την εμπειρια του, προς όφελος και της Υπηρεσιας. Με άλλα λόγια, η ασκηση ελεύθερου επαγγέλματος αποτελεί δωρεάν συνεχιζόμενη εκπαίδευση για τον στρατιωτικό ιατρο.
-Η αλλαγη του ισχύοντος νομικού πλαισίου και η διακοπή του δικαιώματος του στρατιωτικου ιατρου να ιδιωτεύει θα αποτελούσε μονομερή μεταβολή βασικής εργασιακής παραμέτρου, με ο,τι αυτο συνεπάγεται σε νομικο και δικαστικο επίπεδο για την Πολιτεία. Ειναι γνωστο οτι ενα απο τα κίνητρα των στρατιωτικων ιατρων να εισέλθουν σε αυτήν την σταδιοδρομία ειναι η παράλληλη δυνατότητα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος. Κανείς από τους στρατιωτικούς γιατρούς ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ,αλλά μπήκε στη σχολή με διαφανείς διαδικασίες. Εργάζεται όπως και κάθε άλλος υπάλληλος,με τη διαφορά ότι δεν πληρώνεται ούτε την υπερωριακή του απασχόληση,ούτε τις εφημερίες του,ούτε τις υπηρεσίες ετοιμότητας .Βεβαίως είναι αλήθεια ότι δικαιούνται οι γιατροί να νοσηλεύουν ιδιωτικά περιστατικά τους στο νοσοκομείο. Αν κάποιος έχει στοιχεία για παρατυπιες στον τρόπο λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων,καλά θα έκανε να εμπιστευτεί τη Δικαιοσύνη
Η Υπηρεσία δεν έχει την δυνατότητα να απαγορεύσει την ασκηση του λειτουργήματος στον ελευθερο χρόνο,διοτι η υγεια είναι κοινωνικο αγαθο,και δεν περιοριζεται. ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , Εαν καποιος ισχυρισθει ότι υπάρχει περιορισμός του αγαθού της υγείας λόγω της μη ελευθερης πρόσβασης για όλους στα στρατιωτικά νοσοκομεία ,αυτομάτως  το κράτος μπορει να ισχυρισθεί ,οτι αυτό δεν ισχύει ,διότι ,μπορεί κάποιος να βρεί τον στρατιωτικό ιατρό στο ιδιωτικό του ιατρειο.
Συνδ.Αποφ. ΣΣΑΣ
======================
 

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου