Στο σχέδιο νόμου που ετέθη προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στη “Διαύγεια”  έως την Παρασκευή  12 Ιουνιου 2015, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω :

-Σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και ΔΕΑ -Ρύθμιση για παροχή δυνατότητας στους οπλίτες ιατρούς να υπηρετήσουν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας  -Παρέχεται η δυνατότητα εκπλήρωσης του χρόνου άσκησης που προβλέπεται για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος στα νομικά γραφεία στρατιωτικών νομικών συμβούλων του άρθρου 54 του ν. 3883/2010, που παρέχουν νομική υποστήριξη στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων αλλά και ολόκληρους τους Κλάδους ή τους Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. -Τρόπος καταβολής του επιδόματος εξομάλυνσης, για όσους τελούν σε διάζευξη ή διάσταση ή είναι άγαμοι και έχουν τέκνα για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή του εν λόγω επιδόματος. Τούτο θα καταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι οι παραπάνω αποδεδειγμένα καταβάλλουν διατροφή -Κωδικοποιούνται όλα τα είδη αδειών, που δικαιούται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να περιληφθούν σε μία ενιαία Υπουργική Απόφαση -καθιερώνεται η ειδική άδεια μέχρι 30 ημέρες και για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχος ή θετός γονέας ατόμου που πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση -Παρέχεται το δικαίωμα στους μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι τυγχάνουν ταυτόχρονα και τέκνα στρατιωτικών πεσόντων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, να κατανεμηθούν στον κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας τους, εφ’ όσον το επιθυμούν -Θεσμοθετείται η δυνατότητα των μαθητών της ΣΣΑΣ για παρακολούθηση συμπληρωματικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης και διδασκαλίας επιμορφωτικών μαθημάτων, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, όπου υπάρχει και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, εφ’ όσον έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους και απομένει υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την ορκωμοσία τους.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ : Τα περισσότερα εκ των ανωτέρω μέτρων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιλύουν ίσως και χρόνια προβλήματα-αδυναμίες του συστήματος, θα προσδοκούσαμε όμως στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου (ή σε κάποιο προσεχως?) να επιλυοντο και λοιπά θέματα (όπως προσπαθησε, μερικά εξ αυτων, να τα δρομολήσει προς επίλυση και η προκάτοχος του ΑΝΥΕΘΑ). Θέματα όπως :
-Το ασφαλιστικό των ’90-’92 
-Η επέκταση της αναγνώρισης των ετών μονάδων εκστρατείας σε όλα τα στελέχη των Ε.Δ.
-Το θέμα της τριtεκνίας των στελεχών των Ε.Δ. που συμπληρώνουν τον προαπαιτουμενο συντ/κό χρονο εντός του 2014 (η μεταβατικότητα για τα υπόλοιπα στελέχη ισχυει εως το 2015).

-Την αποκατάσταση της αδικιας του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 που αφορά στους αποφοίτους ΣΤΥΑ της 40ης και 41ης σειρας
-Την επέκταση του μέτρου μετεγγραφής με αδελφό/ή φοιτητή & όταν ο αδερφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές
-Την επέκταση της εφαρμογής της παραγραφου 5β, του άρθρου 10 του Π.Δ. 83/2009 και στο Σ.Ξ. -Π.Ν.  που αναφέρεται στις εξαιρέσεις άσκησης επαγγελμάτος στους Αξιωματικούς του Υγειονομικου Σώματος (εν γένει)εξαιτίας της ιδιομορφίας και της γενικότερης κοινωνικής αποστολής του λειτουργήματός τους .
-Για το θέμα της δυνατότητας στους οπλίτες ιατρούς , να υπηρετήσουν σε αγροτικά ιατρεία (κατα την θητεία τους) και περιφερειακά ιατρεία κέντρων Υγείας, συνδυάζοντας την εκκπλήρωση της στρατεύσιμης θητείας με την υπηρεσία υπαίθρου, υπενθυμίζουμε μόνο, πως σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαισιο (παραγ.1 ν.3868/2010 & αρθρο 11 ν. 2889/01) ,υπεύθυνο Υπουργείο για τη στελέχωση αυτων των θέσεων, ειναι το Υπουργείο Υγείας, μέσω του οποίου καταρτίζεται κατάλογος επικουρικών ιατρών
για κάλυψη αυτων των αναγκων (παραμεθοριων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας) και στον κατάλογο αυτον, ειναι εγγεγραμμένοι, ΟΛΟΙ οι ειδικευμένοι ιατροι που ειναι εγγεγραμμένοι και στον Ο.Α.Ε.Δ.

-Αναφορικά τέλος,με το μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο και αφορά στους επιλαχόντες στις Στρατιωτικές Σχολές, εκτιμούμε πως η χρονική διάρκεια των 2 μηνών, για αναπλήρωση της θέσης είναι πολύ μικρή και μάλλον απαιτειται μεγαλυτερη (6 μηνες και ανω)
Γιάννης Αντωνιάδης
Οικονομολόγος Αξκός ε.α. Π.Ν.
============

 

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου