Τον διεθνώς αναγνωρισμένο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του φημισμένου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου μας, Χρήστο Μαντζώρο , αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορά του άλλο ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρόκειται για το Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου η Αναπληρώτρια Πρύτανης Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη σε ειδική εκδήλωση τίμησε τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα.

Ο Καθηγητής Χρήστος Μαντζώρος είναι Τακτικός Καθηγητής της Παθολογίας στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Βοστώνης. Παράλληλα, είναι Επικεφαλής του κλινικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου της Κλινικής Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ καθώς και της μονάδας Διατροφής του νοσοκομείου Beth Israel Deaconess και του κέντρου Joslin Diabetes Center στη Βοστώνη Μασσαχουσέτης.

Ο κ. Μαντζώρος είναι αναγνωρισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία του στον τομέα της Παθολογίας και της Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού. Ερευνητικά, είναι πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του λιπώδους ιστού ως ενδοκρινούς αδένα. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του κ. Μαντζώρου έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να αποσαφηνίσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για ασθένειες που συνδέονται στενά τόσο με τη παχυσαρκία όσο και με τη νευρογενή ανορεξία.

Η μελέτη πολλών από αυτές τις ορμόνες έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη καινούργιων διαγνωστικών εργαλείων αλλά και καινούργιων φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών. Ένα από αυτά τα φάρμακα, η λεπτίνη, μόλις εγκρίθηκε στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ενώ ένα δεύτερο, (ΙΝΤ131) βρίσκεται στη τελευταία φάση κλινικών δοκιμών (φάση ΙΙΙ) πριν τη χρησιμοποίηση του στη καθημερινή κλινική πράξη.

Ο κ. Μαντζώρος έχει λάβει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων και έχει τιμηθεί με τον τίτλο Επίτιμου Διδάκτορα των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Πατρών, ενώ το όνομά του έχει τιμητικά δοθεί στα εργαστήρια Κλινικής Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν περισσότερα από 550 επιστημονικά δημοσιεύματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 34.000 φορές ως παραπομπές από άλλους ερευνητές, με Η – index 99. Για να κατανοήσουμε την επίδοση-ρεκόρ του κ. Μαντζώρου για τις παραπάνω 34.000 βιβλιογραφικές αναφορές (citations), αξίζει να σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα θαυμάζουμε ως παγκόσμιο επιστήμονα τον Γιάννη Βαρουφάκη με μόλις 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές…

Ο κ. Μαντζώρος έχει, πέραν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διδάξει σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διεθνώς. Παράλληλα, επιβλέπει την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από φοιτητές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη (Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα), έχει εκπαιδεύσει και αναδείξει πληθώρα νέων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης, ως Διευθυντές μεγάλων Ιατρικών Εταιριών ή ως καθηγητές Ιατρικής σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου.
====================

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου