Τρίτη 5 Μαΐου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 
και η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής

Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), αναλαμβάνει δράση για να ενημερώσει ασθενείς και

ευρύ κοινό για τη νόσο, να τους ‘εκπαιδεύσει’ ώστε ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως

ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθοςη δύσπνοια, και να τους κατευθύνει ναεπισκεφθούν

άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για την έγκαιρη διάγνωση και την παροχή κατάλληλης

εξατομικευμένης θεραπείας.

  Οι δράσεις της ενημερωτικής εκστρατείας της Ομάδας Άσθματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά

στη  Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στην οποία

παρουσιάστηκε και το ανανεωμένο επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην

Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα,

καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη – Πνευμονολόγοι της Ομάδας  

Άσθματος της ΕΠΕ. Το www.myasthma.gr μετά από 4 χρόνια λειτουργίας 

εκτός από την ανανέωση της εικόνας του και το μοντέρνο designαναβαθμίστηκε ποιοτικά

 ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη και να φορτώνει πιο γρήγορα τα

δεδομένα αλλά και να είναι προσβάσιμο ακόμα και από smart συσκευές. Παράλληλα, στο site

ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το νέο blog, το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με

ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα.

 Εισηγητές στην Συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ.κ. Μιχάλης ΤουμπήςΠρόεδρος της Ε.Π.Ε., Πνευμονολόγος, Συντονιστής Δ/ντης 6ης Κλινικής ΝΝΘΑ, και οι Συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, Στυλιανός ΛουκίδηςΑναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ(Σασίτης) και Πέτρος ΜπακάκοςΕπίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

 Ο κ. Λουκίδης αναφερόμενος στη νόσο τόνισε ότι «Στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται σε 10.000 με 15.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων  για τον έλεγχo του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης  τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ’ αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα.»

  Λίγα λόγια για το Άσθμα

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,  τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

 Λίγα λόγια για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το επιστημονικό σωματείο όλων των Ελλήνων Πνευμονολόγων, έχει ως σκοπό την προαγωγή και την προώθηση της γνώσης σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και την εκπαίδευση των γιατρών στις νεώτερες απόψεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω νόσων. Επίσης, στοχεύει στη μελέτη των συνθηκών (κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και χωροβιονομικών) κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται αυτά τα νοσήματα στη χώρα μας και συντάσσει εισηγήσεις προς την πολιτεία. Παράλληλα, επενδύει στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης νόσων σχετικών με την Πνευμονολογία. Για την πραγματοποίηση των σκοπών της η Εταιρεία οργανώνει συνέδρια, διαλέξεις, συμπόσια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες στο κοινό, εκδίδει φυλλάδια και χρησιμοποιεί γενικά κάθε έγκριτη επιστημονική μέθοδο που αποφασίζει το Δ.Σ. και η Γ.Σ. της Εταιρείας. Συνεργάζεται με όμοιες ή παρεμφερείς ελληνικές ή ξένες εταιρείες στα παραπάνω θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΠΕ στο 210 7487723 και htsinfo@otenet.gr

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου