Πραγματικός άθλος κάτω από αντίξοες οικονομικά συνθήκες
Για ακόμα μία χρονιά, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν στο πλευρό του πολίτη. Όταν ο εγκέλαδος χτύπησε την Κεφαλονιά, όταν αποκλείστηκαν κτηνοτρόφοι στα χιόνια και όταν κινδύνεψε η ζωή… ορειβατών, οι ΕΔ ήταν εκεί. Στρατιωτικά οχήματα καθάρισαν δρόμους από τα χιόνια, βοήθησαν στον καθαρισμό ακτών, και όχι μόνο, ενώ διατέθηκαν και για λιτανείες.

Το τραπέζι συμπολιτών μας -που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας- γεμίζει χάρη στις μερίδες φαγητού που δίνουν τα στρατόπεδα. Επίσης, χιλιάδες μονάδες αίματος συγκεντρώνονται από τους στρατιωτικούς, που, παράλληλα, δίνουν το «παρών» όλο το 24ωρο, σε όλη την επικράτεια, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, είτε πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου είτε για ναυτικούς που τους προδίδει, για παράδειγμα, η καρδιά τους είτε για Ελληνίδες και Έλληνες που στερούνται τις στοιχειώδεις ιατρικές υποδομές και πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα.

Περιττό να πούμε πως τα στελέχη δεν αμείβονται επιπλέον για αυτή την προσφορά τους, καθώς και ότι ένα σημαντικό ποσοστό του έργου που «χρεώνονται» οι ΕΔ στις περισσότερες χώρες ανήκει αποκλειστικά σε πολιτικούς φορείς.

Αντίξοες συνθήκες

Τα καταγεγραμμένα στοιχεία του 2014 υποδεικνύουν πως οι ΕΔ, κάτω από ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, επιτέλεσαν έναν άθλο. Οι 21 πυκνογραμμένες σελίδες απολογισμού που ετοίμασε το ΓΕΕΘΑ δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα άρθρο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πυροτεχνουργοί έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα 128 φορές, για να εξουδετερώσουν πάσης φύσεως πυρομαχικά. Για την κατάσβεση πυρκαγιών, τα αεροσκάφη της ΠΑ εκτέλεσαν 881 εξόδους συμπληρώνοντας 1.863,6 ώρες πτήσης. Επιπλέον, εκτελέστηκαν 928 αποστολές αεροδιακομιδών συμπληρώνοντας 2.198,8 ώρες πτήσης, μεταφέροντας 1.334 ασθενείς. Από αυτές, εννιά αποστολές ήταν προς ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, μεταφέροντας εννιά ασθενείς, και εννιά αποστολές μετέφεραν μοσχεύματα.

Παράλληλα, έγιναν αεροδιακομιδές και από τα ιπτάμενα μέσα του ΣΞ συνολικής διάρκειας 76 ωρών και δέκα λεπτών, ενώ και επτά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού έδωσαν το «παρών» σε περιπτώσεις όπου απαιτήθηκε η επείγουσα μεταφορά ασθενών. Η φρεγάτα «Σαλαμίς», με οργανικό ελικόπτερο και μια ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, συμμετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσης 186 Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από τη Λιβύη.

Νεοελληνική τρέλα

Κάθε αποστολή των ΕΔ επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου σημαίνει, κατ’ αρχάς, δύο πράγματα: καταπόνηση, ενίοτε επικίνδυνη, για ανθρώπους και μηχανήματα, και τεράστιο οικονομικό κόστος. Ο ΥΕΘΑ, Π. Καμμένος, πρόσφατα αποκάλυψε πως καθημερινά «πετάμε» χιλιάδες ευρώ σε αεροδιακομιδές που θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει, αν υπήρχε, για παράδειγμα, μια θερμοκοιτίδα, κόστους λίγων χιλιάδων ευρώ. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε και το απίστευτο περιστατικό της μεταφοράς δικαστικής αντιπροσώπου με ελικόπτερο, που -όπως είπε- κόστισε 60.000 ευρώ. Στο ΥΠΕΘΑ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεργαστούν με όλους τους αρμόδιους φορείς για να μπει ένα τέλος στα κοστοβόρα, τα στραβά και τα παράλογα. Δεν είναι οι πρώτοι που το επιχειρούν, βέβαια, οπότε -και εδώ- ο χρόνος θα δείξει…

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 28/02/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ) μέσω http://www.staratalogia.blogspot.gr
================================

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου