Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΥΡΙΓΓΑ (sentragoal.gr)

«Τα θαύματα συμβαίνουν σε εκείνους που πιστεύουν σε αυτά» είπε κάποτε ο Αμερικανός ιστορικός Μπέρναρντ Μπέρενσον. Δεν ξέρουμε αν ο Δημήτρης Μαυροδειδής πίστευε ή πιστεύει στα θαύματα. Στην περίπτωσή του, πάντως, στα αλήθεια συνέβη ένα θαύμα. Ενα θαύμα, όμως, που δεν έκανε ο Θεός. Ενα θαύμα που οφείλεται στην πρόοδο της ιατρικής και σε έναν γιατρό που ο 29χρονος σέντερ θεωρεί… Θεό του, τον Σταύρο Αλευρογιάννη.

Ο 29χρονος παίκτης είχε μείνει σχεδόν 1,5 χρόνο εκτός δράσης μετά τον τραυματισμό του στο αριστερό γόνατο στον Ολυμπιακό. Το φάντασμα του τέλους της καριέρας του είχε αρχίσει να στοιχειώνει τα όνειρά του. Μα εκεί εμφανίστηκε ο… Θεός του και αντί για το τέλος ο Μαυροειδής επέστρεψε από την αρχή στα γήπεδα. Εκλεισε το καλοκαίρι στη Νέα Κηφισιά, ξαναμπήκε στα παρκέ και μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα κάνει πράγματα και θαύματα (έχει μ.ό. 12,2π., 8,2ριμπ., 1,2 ασ., 1κοψ. αε 24’06”). Το «Goal» ρίχνει φως σήμερα σε αυτό το θαύμα και ο δόκτωρ Σταύρος Αλευρογιάννης (ορθοπεδικός χειρουργός και ειδικός αθλητίατρος και διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του ΙΑΣΩ General) αποκαλύπτει τον τρόπο που έσωσε την καριέρα του Δημήτρη Μαυροειδή.

«Μου είπε θέλω να ξαναπαίξω μπάσκετ»

Ο Σταύρος Αλευρογιάννης ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης Μαυροειδή από την πρώτη συνάντηση με τον παίκτη. «Τον ήξερε η μεγάλη μου κόρη που σπουδάζει κι εκείνη ιατρική όπως και ο Μαυροειδής. Εμαθε για μένα και ήρθε στο γραφείο μου. Μου είπε: -Θέλω να ξαναπαίξω μπάσκετ. Θέλω να με βοηθήσετε. Το προσπάθησα, αλλά μέχρι τώρα δεν τα κατάφερα. Τι διαφορετικό έχετε να μου προτείνετε; Τι πιθανότητες επιτυχίας θα έχει;”. Αμέσως ψάξαμε να βρούμε ποιος είναι ο λόγος που έγινε η φθορά στον χόνδρο του γονάτου του σε κυτταρικό – βιοχημικό επίπεδο και να δούμε γιατί ο οργανισμός δεν επουλώνει τη βλάβη. Του πρότεινα να πάρουμε βλαστοκύτταρα από εκείνον. Οχι από λιποαναρρόφηση, κάτι που είχε δοκιμάσει πριν, αλλά μέσα από μια απλή διαδικασία από την κοιλιά με τοπική νάρκωση που κρατάει 5 λεπτά.

Το αποδέχτηκε. Ξεκινήσαμε τις εξετάσεις. Πήραμε τα βλαστοκύτταρα και τα στείλαμε σε εργαστήριο βιοτεχνολογίας, πιστοποιημένο από το εξωτερικό με GMP. Περίπου 20 μέρες μετά, τον περασμένο Απρίλιο, είχαμε έτοιμα τα βλαστοκύτταρα, που έδειξαν να επιδρούν αναγεννητικά. Κάναμε ειδικό πρωτόκολλο τοποθέτησης βλαστοκυττάρων όπως γίνεται και στο εξωτερικό και ειδικά πρωτόκολλα αποκατάστασης και εκγύμνασης – επανένταξης. Είχαμε βρει και τις διαταρραχές που υπήρχαν και τις αναπληρώσαμε με μικροδιατροφή και ειδικά σκευάσματα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, στη βάση που του έλειπαν από τον οργανισμό του. Με τον ίδιο τρόπο προχωρήσαμε σε βελτίωση της εν γένει αθλητικής του απόδοσης – φυσικής κατάστασης. Και όλα αυτά χωρίς φαρμακοδιέργεση αλλά με φυσικό τρόπο και πρέπει να το πω αυτό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις με ντόπινγκ και άλλα τέτοια που είναι μακριά από μας. Ο παίκτης πάει έτσι στη Νέα Κηφισιά, κάνει προπονήσεις και σπάει τα εργομετρικά. Ετσι γύρισε πίσω στα γήπεδα».

Του… οσίου Αλευρογιάννη

Ο Δημήτρης Μαυροειδής πίνει νερό στο όνομα του Σταύρου Αλευρογιάννη και τον θεωρεί τον άνθρωπο που τον… ανέστησε και τον έκανε να γυρίσει πίσω στην απόλυτη αγάπη του, το μπάσκετ. Ο διάλογος που είχε ο 29χρονος σέντερ με έναν φίλο του πριν από λίγο καιρό στη γιορτή του τα λέει και φυσικά τα δείχνει όλα. Ο φίλος πλησίασε τον παίκτη της Νέας Κηφισιάς για τα «χρόνια πολλά» και του είπε με φανερή διάθεση χιούμορ αλλά και απόλυτη δόση αλήθειας. «Χρόνια πολλά. Να σε χαιρόμαστε. Είναι του… αγίου βλαστοκυττάρου». Εκείνος τότε του απάντησε. «Οχι, του… οσίου Αλευρογιάννη είναι».

«Δεν είμαστε θεοί, επιστήμονες είμαστε»

Ο Σταύρος Αλευρογιάννης αποποιήθηκε τον… ρόλο του Θεού, εξήγησε ότι τα θαύματα τα κάνει η επιστήμη και μίλησε και για τα συναισθήματα που νιώθει βλέποντας τον Μαυροειδή να… πετάει στα παρκέ της Α1. «Οι γιατροί δεν είμαστε θεοί, επιστήμονες είμαστε. Η επιστήμη που προχωρά και εξελίσσεται κάνει τα θαύματα. Είναι πολύ σημαντικό για έναν γιατρό να βλέπει ευτυχισμένο τον ασθενή του και στην περίπτωση του Μαυροειδή να βλέπει έναν παίκτη που έχει να προσφέρει ακόμα τόσα πολλά στο μπάσκετ και θα ‘ταν άδικο να μην είχε την ευκαιρία να τα προσφέρει, να επιστρέφει χαμογελαστός, ευτυχισμένος και γεμάτος ενέργεια στα γήπεδα. Ο Μαυροειδής είναι ευτυχισμένος που κάνει αυτό που αγαπάει κι εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που τον βοηθήσαμε να γυρίσει πίσω στην ενεργό δράση. Αυτή είναι η μεγάλη μας ικανοποίηση».

«Ο συνάδελφος Δημήτρης»

Ο ορθοπεδικός χειρουργός και ειδικός αθλητίατρος μίλησε και για μια άλλη ιδιότητα του Μαυροειδή που έκανε το θέμα της απόφασης να τον εμπιστευθεί πιο… δύσκολο. «Είναι τελείως διαφορετικό να πείσεις έναν αθλητή να κάνει μια θεραπεία και εντελώς διαφορετικό να πείσεις έναν γιατρό και όπως ξέρουν όλοι ο Μαυροειδής σπουδάζει ιατρική. Κι όμως, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Μάλιστα ήταν ο ιδανικός ασθενής. Ακολούθησε κατά γράμμα όλο το πρωτόκολλο που του προτείναμε και εφαρμόσαμε».

«Είναι σε εξαιρετική κατάσταση»

Ο Σταύρος Αλευρογιάννης μίλησε και για τη σημερινή κατάσταση του 29χρονου σέντερ της Νέας Κηφισιάς. «Είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Σε εξαιρετικό σημείο σε όλα τα επίπεδα όπως στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Το πιο σημαντικό έχει αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που του χρειαζόταν και είναι απαραίτητη σε κάθε παίκτη. Οσο για το γόνατό του, έχει σταματήσει να τον ενοχλεί τελείως. Παρουσιάζει πια τεράστια αγωνιστική άνοδο, έχει διάρκεια στην απόδοσή του και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα».

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου

Leave a Comment