Άρθρο απο το defence-point.gr
Την τύχη μιας εις βάθος ενημέρωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε διάφορα επίπεδα οι στρατιωτικοί γιατροί, είχε το «defence-point.gr», με αφορμή δημοσίευμα του περασμένου Φεβρουαρίου (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=98221), που είχε γίνει αφορμή για κάποιες επιμέρους παρανοήσεις.
Εστιάζοντας στη δράση μιας πολύ μικρής – αριθμητικά – λίστας γιατρών του κλάδου, δημιούργησε, προφανώς εκ παραλείψεως, λανθασμένες εντυπώσεις, ότι ενδεχομένως στρέφεται εναντίον της συγκεκριμένης ειδικότητας της οικογένειας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εν συνόλω.
Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία συνάντησης με την Ένωση Στρατιωτικών Ιατρών, όπου η ενημέρωση που μας έγινε, πέραν της άρσης της όποιας παρεξήγησης, παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού παρά τα πολλά χρόνια ενασχόλησης με το στρατιωτικό ρεπορτάζ, πολλές παράμετροι δεν μας ήταν γνωστοί.
Πέραν του ότι μας εντυπωσίασε – κυριολεκτικά – η νοοτροπία, η βαθιά γνώση πολύ περισσοτέρων αντικειμένων του στρατιωτικού επαγγέλματος, πέραν της αμιγούς ιατρικής ενασχόλησης, πέραν της προσήλωσης στο στρατιωτικό καθήκον, πληροφορηθήκαμε σειρά προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο (π.χ. Νόμος 3257) το οποίο έχει οδηγήσει, κατά τα φαινόμενα, ακόμα και σε δυνητικά καταχρηστικές ερμηνείες – εφαρμογές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν «συστημικές παθογένειες» που χρήζουν αντιμετώπισης.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι έχουν γίνει κινήσεις για την καταγγελία του νόμου από την Ένωση Στρατιωτικών Ιατρών σε αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τέτοια προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων μοιάζουν ακόμα και σε αδαή περί τα στρατιωτικά ως πασιφανή, θα έπρεπε να διευθετούνται όχι απλά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά «ενδοσυστημικά».
Το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και το «defence-point.gr» θα το παρακολουθήσει στενά, από τη σκοπιά του ρεπορτάζ, στην εξέλιξή του. Σίγουρα το αξίζει ο κλάδος των στρατιωτικών ιατρών που χαίρει εκτίμησης και σεβασμού για το έργο που παρέχει από την ελληνική κοινωνία, ενώ όπως σε κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα, οι εξαιρέσεις οι οποίες στην περίπτωση ιατρών που αν μη τι άλλο δεν θα τους έλεγε κανείς και… προσηλωμένους στον όρκο του Ιπποκράτη, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Έναν κανόνα που κάθε ελληνική οικογένεια που έχει χρειαστεί ιατρική φροντίδα γνωρίζει. Το «στρατιωτικός» μπροστά από το «γιατρός», είναι διαβατήριο αξιοπιστίας, επάρκειας επαγγελματικής και κατάρτισης.
======================