Αλεξ/πολη: Οι γιατροί που ‘θεράπευσαν’ το νοσοκομείο τους.

Ενα βραβείο 50.000 ευρώ που κέρδισαν σε διεθνή ιατρικό διαγωνισμό το 2011 δύο Έλληνες γιατροί ήταν γι’ αυτούς η ευκαιρία να δημιουργήσουν μια πρότυπη μονάδα πρόληψης εγκεφαλικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αν και το βραβείο ήταν προσωπικό, οι καθηγητές Καρδιολογίας Σταύρος Κωνσταντινίδης και Νευρολογίας Κωνσταντίνος Βαδικόλιας το επένδυσαν όλο στον ειδικό εξοπλισμόπου απαιτούνταν για το πρόγραμμά τους και το καλό των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, τώρα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται ακόμα περισσότερες από τις προβλεπόμενες ώρες, αλλά, όπως λένε οι ίδιοι, σώζουν και περισσότερες ζωές. Μεταξύ των ασθενών τους και η Μερόπη Δ. την οποία συνάντησα και μου εξήγησε πώς «εάν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα πρόληψης, μπορεί και να είχε συμβεί το μοιραίο…».

Ανιδιοτελείς

Οι δύο καθηγητές κατέθεσαν ένα μοναδικό και παράλληλα πολύ απλό πρόγραμμα πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων στον διεθνή διαγωνισμό «1 mission, 1 million – Αγγίζοντας την καρδιά του εγκεφαλικού» και διακρίθηκαν μέσα στις πέντε πρώτες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο από 36 χώρες. Ετσι, έλαβαν 50.000 ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν και να επενδύσουν όπως θέλουν.
Αποφάσισαν λοιπόν να αγοράσουν ειδικό εξοπλισμό, ώστε να παρακολουθούν ασθενείς και να εντοπίζουν τους «υποψηφίους» για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πρόγραμμα που εφάρμοσαν οι δύο καθηγητές είναι μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας «1 mission, 1 million – Αγγίζοντας την καρδιά του εγκεφαλικού».

Στα δύο χρόνια εφαρμογής του έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 350 ασθενείς από τη Δράμα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη, τον Εβρο και την Καβάλα, οι ζωές των οποίων κινδύνευαν χωρίς οι περισσότεροι να έχουν την παραμικρή υποψία. «Στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν αρρυθμία δεν το γνωρίζουν. Διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουν ότι ένα απλό φτερούγισμα της καρδιάς είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς είναι αυτό που προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια» εξηγεί ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, καθηγητής Καρδιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σήμερα ειδικές αγγειακές μονάδες κατάλληλα εξοπλισμένες και με το απαραίτητο προσωπικό υπάρχουν μόνο μία στην Αθήνα (νοσοκομείο Αλεξάνδρα), δύο στη Θεσσαλονίκη (Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ) και το τμήμα της Αλεξανδρούπολης που έχει δημιουργηθεί με το βραβείο των γιατρών.

Το πρόγραμμα

«Οι επενδύσεις που κάναμε με τα χρήματα που κερδίσαμε θα σώζουν ζωές για πολλά χρόνια ακόμη» λέει ο κ. Βαδικόλιας. Κι αυτό διότι οι δύο γιατροί με τα χρήματα που κέρδισαν στον διαγωνισμό φρόντισαν να εξοπλίσουν το ειδικό τμήμα που δημιούργησαν με αρκετά νέας τεχνολογίας χόλντερ, αλλά και τα ειδικά προγράμματα για τους υπολογιστές.

«Αυτός ήταν και ο σκοπός του προγράμματος. Η σωστή παρακολούθηση της αρρυθμίας η οποία με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Οταν έχεις τον εξοπλισμό, μπορείς να κάνεις και διάγνωση και πρόληψη, η οποία γίνεται με ειδική αντιπηκτική αγωγή. Καθημερινά προσφέρουμε αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο για να προλαβαίνουμε τους ασθενείς. Και αν δεν είχαμε και την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής, δεν ξέρω εάν θα είχαμε καταφέρει να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες μας» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Οπως εξηγούν οι δύο γιατροί, στην Ελλάδα ακόμη και κάποιοι συνάδελφοι φοβούνται να δώσουν αντιπηκτική αγωγή για να μην εκδηλώσουν αιμορραγίες οι ασθενείς τους, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους. «Τα νεότερα αντιπηκτικά δεν προκαλούν αιμορραγίες, άρα δεν υπάρχει λόγος να είναι υπερβολικά επιφυλακτικοί».

Πηγή: tanea.gr


 

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου