mtsrta

 mtsrtaΤα πάντα δείχνουν πως το σχέδιο Μπεγλίτη, για την μετατροπή των Μετοχικών Ταμείων σε επικουρικά, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά  ίσως αυτή τη στιγμή να βρίσκεται και στην τελική φάση ολοκλήρωσής του. Αξίζει να θυμηθούμε τα παρακάτω, κατά το δυνατόν επιγραμματικά:

·  Το 2011, οι Υ.ΕΘ.Α. Βενιζέλος και Μπεγλίτης, δηλώνουν σε ερωτήσεις στη Βουλή, ότι το σχέδιο για το μέλλον των Μετοχικών Ταμείων είναι η μετατροπή τους σε Επικουρικά Ταμεία. Παράλληλα, η πρότασή τους για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, είναι η υπαγωγή τους στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.).

·        Τον Οκτώβριο του 2011, το Υπουργείο Εργασίας ζητά από τα Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ να επιβάλουν στους μερισματούχους τους, την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ).

·         Τον Ιούνιο του 2012, το ΝΣΚ γνωμοδοτεί, ότι τα μεν Μ.Τ. είναι φορείς Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης και υπάγονται στην επιβολή του ΕΕΣΕΑ, ενώ τα ΕΚΟΕΜ όχι. Η εν λόγω γνωμοδότηση δεν έγινε αποδεκτή από το ΥΕΘΑ, ως προς το πρώτο μέρος.

·         Το Δεκέμβριο του 2012, το Υπουργείο Εργασίας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εντάσσουν τα Μ.Τ. και τα ΕΚΟΕΜ, στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

·         Το Μάρτιο του 2013, ο ΥΦΕΘΑ κος Καράμπελας επικυρώνει αυτές τις αποφάσεις και αποδέχεται την ένταξη των Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κοινός παρονομαστής σε όλη αυτή την εξέλιξη, είναι ο διορισμένος από τον κο Μπεγλίτη, πρώην πρόεδρος του ΜΤΣ Υποστράτηγος (Ο) ε.α. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, ο οποίος μετά την αποτυχία (λόγω PSI) των μεθοδεύσεων του για χρήση από το ΜΤΣ των αποθεματικών των ΜΤΝ και ΜΤΑ, δηλώνει, πως μοναδική προοπτική για το ΜΤΣ, είναι η μετατροπή του σε Επικουρικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Φαίνεται δε, πως έχει καταφέρει να πείσει αρκετούς «κομβικούς» συναδέλφους του Σ.Ξ. τόσο στην ανώτατη ιεραρχία του Γ.Ε.Σ. και Γ.Ε.ΕΘ.Α., όσο και στο «διεκδικητικό» χώρο των αποστράτων, σχηματίζοντας ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων με συντονισμένη ευρεία δράση. Δράση την οποία είχαμε δει άλλωστε σε έγγραφα, στα οποία τα «χρόνια μετοχικής σχέσης» είχαν αντικατασταθεί από τα «χρόνια ασφάλισης». Αξίζει δε να σημειωθεί, πως σε όλες αυτές τις προοπτικές, υπήρξε σθεναρή αντίσταση, τόσο των ΜΤΝ και ΜΤΑ, όσο και των ΓΕΝ και ΓΕΑ, των οποίων όμως η παρουσία στα «κέντρα αποφάσεων» (ΓΔΟΣΥ – Σύμβουλοι Υπουργών κλπ), είναι έως ανύπαρκτη!

Για να γίνει όμως εύπεπτη η επίσημη μετατροπή των Μετοχικών Ταμείων σε Επικουρικά Ταμεία (για όσους δεν το έχουν καταλάβει, η ένταξη των ΜΤ στους Φ.Κ.Α., είναι ο προθάλαμος), είναι απαραίτητο να υπάρξει μία περίοδος «ηρεμίας» και ανάπτυξης προσδοκιών καλύτερων προοπτικών.

Έτσι, φθάνουμε σε κάποιες ρυθμίσεις για το ΜΤΣ, που καθησυχάζουν τις εντάσεις, χωρίς όμως να επιλύουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα που μετά τους διθυράμβους του τέως  τότε ΥΦΕΘΑ κου Καράμπελα και του απερχόμενου τότε πρόεδρου του ΜΤΣ, βγήκε και πάλι στην επιφάνεια, με την αίτηση από το ΜΤΣ νέας χρηματοδότησης από το ΥΠ.ΟΙΚ., για να καλύψει νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις! Προφανώς, ο Αντιστράτηγος (Ο) ε.α. Μιχαήλ Σιδηρόπουλος, νέος πρόεδρος του ΜΤΣ, δεν συμμερίστηκε την ευδαιμονία του προκατόχου του, βρήκε άλλα πράγματα και τους χάλασε τη συνταγή, όντας, εκτός των άλλων, κατά της ιδέας της επικουροποίησης!

Παράλληλα, ο ΥΦ.ΕΘ.Α. κος Δαβάκης, συγκρότησε άλλη μία «νέα» επιτροπή, υπό τον Αρχιπλοίαρχο (Ο) Σπυρίδωνα Χριστόπουλο, η οποία είχε σκοπό την σύνταξη «προδιαγραφών» για την μέσω της ΓΔΟΣΥ διενέργεια διαγωνισμού, για την ανάδειξη εξωτερικού φορέα που θα αναλάβει την εκπόνηση εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης με σκοπό την διαπίστωση της βιωσιμότητας ενός ενιαίου Μετοχικού Ταμείου. Η υπόψη δε μελέτη, θα καταλήγει σε απαιτούμενο νομικό πλαίσιο, οικονομικά-λογιστικά θέματα, οργανωτικές-διοικητικές δομές κλπ.

Είναι σίγουρο πως ο κος Σιδηρόπουλος, χάλασε το πνεύμα «ηρεμίας» περί της οικονομικής κατάστασης του ΜΤΣ και ενδεχομένως και τα σχέδια υποταγής στο δρομολόγιο επικουροποίησης. Είναι σίγουρο επίσης, ότι ο κος Χρσιτόπουλος, ήταν επίσης ήταν αντίθετος, ως εκ του ΜΤΝ προερχόμενος, σε κάθε σκέψη πρόχειρης ενοποίησης και επικουροποίησης, χωρίς βέβαια να είναι γνωστές οι εισηγήσεις της επιτροπής που προέδρευε. Τα παρακάτω γεγονότα όμως, κάνουν τον οποιοδήποτε να γίνεται τουλάχιστον, ιδιαίτερα καχύποπτος, αν όχι ιδιαίτερα ανήσυχος:

·         To πρώτο, έχει να κάνει με την εν κρυπτώ, φυλαγμένη ως επτασφράγιστο μυστικό και ερωτηματικής νομιμότητας καρατόμηση του κου Σιδηρόπουλου. Καρατόμηση που φαίνεται δεν την περίμενε και ο ίδιος, παρά τις «παραινέσεις» για παραίτηση που του είχαν γίνει και που κατά πληροφορίες φέρεται να προτίθεται να την προσβάλει νομικά.

·         Το δεύτερο, έχει να κάνει με την επίσης απρόσμενη αποστρατεία του Γενικού Διευθυντή του ΜΤΝ, Αρχιπλοιάρχου Χριστόπουλου, δεδομένου ότι εκ θέσεως είχε το βάρος της διεξαγωγής της δίκης κατά της Τραπέζης της Ελλάδος, για το PSI, που έχει ορισθεί για την 20 Μαρτίου!

·        Το τρίτο έχει να κάνει με τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, με συμμετοχή, όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας, αξιωματούχων του Υπουργείου και της τρόικας, στην οποία είχαν κληθεί και οι Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων, χωρίς, όπως λέγεται, να έχουν ενημερωθεί επί του περιεχομένου της. Σε αυτή τη σύσκεψη, η τρόικα φέρεται να πίεσε για την ενοποίηση όλων των φορέων Επικουρικής Ασφάλισης, σε ένα ενιαίο Ταμείο, ζητώντας αναλύσεις και στοιχεία. Σε αυτό δε το σημείο, ο κος Σιδηρόπουλος προς τιμήν του φέρεται να αντέδρασε, τόσο  στο ότι τα Μετοχικά Ταμεία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, όσο και στο ότι αυτά δεν είναι Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά να υποθέσει κάποιος ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, όσο και η «ομάδα» των στρατιωτικών κέντρων αποφάσεων και των δορυφόρων τους, δεν επιθυμούν εμπόδια στο δρομολόγιο του τραίνου της επικουροποίησης των Μετοχικών Ταμείων. Της επικουροποίησης, που την εμφανίζουν δειλά-δειλά σαν μοναδική λύση για την επιβίωση των Μ.Τ. που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρή υστέρηση σε οικονομικούς πόρους, οι οποίοι προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, όταν καταργηθούν οι περιβόητες «κρατήσεις υπέρ τρίτων».

Ποιος όμως πιστεύει ότι αυτοί οι πόροι θα αντικατασταθούν, έστω και μερικά, από την «εργοδοτική εισφορά» του Δημοσίου υπέρ Επικουρικών Ταμείων, σε τέτοιες εποχές; Ποιος είναι αυτός που πιστεύει, ότι το Δημόσιο θα βγάλει χρήματα από την τσέπη του, για νέα Επικουρικά Ταμεία; Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι η τρόικα για την οποία η Επικουρική Ασφάλιση, είναι άγνωστη λέξη, θα συνδράμει στην ισχυροποίηση του θεσμού;

Δεν είναι δε λίγοι, αυτοί που πιστεύουν ότι το ΜΤΣ έχει τόσο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που έχει γίνει σοβαρός πονοκέφαλος και αγκάθι για τους Υπουργούς Άμυνας, οι οποίοι θεωρούσαν το Υπουργείο Άμυνας ασφαλές καταφύγιο διατήρησης πολιτικών καριέρων. Το να πετάξουν ένα τέτοιο πρόβλημα από πάνω τους, μάλλον ανακούφιση θα τους προκαλέσει. Όπως ανακούφιση θα προκαλέσει και σε όλους όσους συμμετείχαν στον εξανεμισμό των της περιουσίας του, που θα απελευθερωθούν πλέον πλήρως. Το θέμα είναι ότι μαζί με το ΜΤΣ, θα συμπαρασυρθούν και τα άλλα δύο Ταμεία, που δεν αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλα περιθώρια! Ή θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ή θα παραδοθούμε αμαχητί.

Καλούμε όλους τους φορείς εκπροσώπησης εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών να συστρατευθούν άμεσα και να μην υποκύψουν σε πολιτικές υποσχέσεις και εφησυχασμούς.

Καλούμε την ΕΑΑΝ, την ΕΑΑΛΣ, την ΠΕΑΛΣ και την ΠΟΕΠΛΣ, να σημάνουν συγκέντρωση παρουσίας στην εκδίκαση της αγωγής του ΜΤΝ κατά της ΤτΕ, για το PSI, την 20η Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τα Μετοχικά Ταμεία, δεν έχουν καμία σχέση με Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι φορείς Οικονομικής Μέριμνας των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών, στα πλαίσια της Διοικητικής μέριμνας του στρατεύματος!

Ένας απόστρατος Αξιωματικός των Ε.Δ.

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου