Παραθέτουμε αυτούσιο τμήμα του άρθρου “Αλλαγές στην Άμυνα” του Η. Νταλούμη στο περιοδικό Άμυνα και Διπλωματία, τεύχος 270 Μαρτίου 2014: …. “Όπως εξήγηση χρειάζεται και γιατί πρέπει να υπάρχουν οι ΣΣΑΣ και οι ΣΑΝ. Σε παλαιότερες εποχές, όταν υπήρχε ή νομίζαμε ότι υπήρχε οικονομική ευμάρεια, το θέμα αυτό δεν εθεωρείτο πρωτεύον. Σήμερα όμως έχει άμεση σχέση τόσο με την οικονομική, όσο και την κοινωνική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας. Έχουν υπολογίσει οι αρμόδιοι πόσο κοστίζουν οι σπουδαστές των σχολών αυτών; Αν ναι, μήπως θα μπορούσαν να μας το πουν, για να βγούμε από την -τυχόν- πλάνη μας; Τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι απόφοιτοι αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις να το “παίζουν” αυτάρκεις. Και μη μας πει κάποιος ότι “οι Σχολές αυτές προσφέρουν και στρατιωτική εκπαίδευση” γιατί απλώς θα δείξει την αμάθειά του. Δεν είναι δα και πολλά τα χρόνια που, για τις ειδικότητες που προέρχονται από τις δυο αυτές σχολές, οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων έπαιρναν αποφοίτους πανεπιστημίων. Με εξετάσεις, φυσικά, και ύστερα από ένα χρόνο στρατιωτικής εκπαίδευσης εντάσσονταν κανονικά στην υπηρεσία. Όλοι λοιπόν αυτοί/ αυτές- και υπηρετούν αρκετοί- είναι “μειωμένης στρατιωτικής αντίληψης και νοοτροπίας”; Ή μας αρέσει να στέλνουμε τους νέους και τις νέες στο εξωτερικό, όπου χάνονται ουσιαστικά για την Ελλάδα, κι έτσι να έχουν τροφή οι ολοφυρόμενοι στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις ραδιοφωνικές συχνότητες;“…..

Αγαπητε κ. Νταλούμη,
το κόστος είναι πενιχρό σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν ΑΠΑΝΤΕΣ οι Αξκοί που προέρχονται απο τη ΣΣΑΣ ή τη ΣΑΝ και είτε ειναι αυτοί υγειονομικοί (με πρωτοποριακά επιτευγματα) , είτε οικονομικοί,είτε δικαστικοι, είτε νομικοί σύμβουλοι….Και για να σας βγάλω απο την δύσκολη θέση σας γράφω πως σύμφωνα με την επίσημη κοστολόγηση του Υπουργείου, αυτό δεν ξεπερνά, τα 31.000 ευρώ.Αν το ποσό αυτο το θεωρείτε εσεις αρκετό για να κλείσει η Σχολή με τις υψηλότερες βάσεις στην χώρα, εμείς ως ….επιστημονες σηκώνουμε τα χέρια.Προσωπικά γνωρίζω πάρα πολλούς συναδέλφους Σασιτες που κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του έκαναν απόσβεση του ποσού αυτου, επ ωφελεία της πατρίδας με πολλαπλάσια ποσά.
Όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους, θα παρακαλούσαμε τον Διοικητή της Σχολής μας να φιλοξενουσε τον κύριο αυτο (με εξοδα του Συνδέσμου μας) ένα καλοκαίρι στη θερινή διαβίωση-εκπαίδευση  των μαθητων αλλά γιατι όχι και την χειμερινη περίοδο (που οι μαθητές συνδυάζουν άριστα πανεπιστημιακές σπουδές με την  στρατιωτική τους εκπαίδευση) να διαπιστώσει “ιδιοις όμμασι” την εκπαίδευση των Σασιτών.Έως τότε, τον προτρέπουμε να παρακολουθήσει αυτό το βίντεο :http://www.youtube.com/watch?v=5-6rlkaHWiM.
Για το θέμα επίσης των εξόδων των μαθητών αυτών, τα ίδια έξοδα δεν θα “σπαταλούσε”  άραγε το κράτος , με δεδομένο ότι οι σπουδαστές αυτοί, θα είχαν την δυνατότητα επιλογής ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Πανεπιστημιακής Σχολής και θα απολάμβαναν τα ευεργετήματα (όσα και όποια είναι αυτα) με  των υπολοιπων φοιτητών ? (δωρεάν βιβλια, σίτιση στις φοιτητικές λέσχες, εκπτώσεις στα ΜΜΜ κλπ). Και εαν γνώριζε περισσότερα ο συντάκτης αυτού του άρθρου(που μάλλον αυτός δείχνει αμαθής), θα διαπίστωνε πως με τεράστιες προσπάθειες της Διοίκησης της Σχολής, τα έξοδα της (πέραν της μειωσεως των εισακτέων μαθητων) έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Το “ρητορικό” του ερωτημα τέλος, περί ” “μειωμένης στρατιωτικής αντίληψης και νοοτροπίας”, το αφήνουμε ασχολίαστο, καθόσον προκειται για συναδέλφους που τιμούμε και σεβόμαστε , γιατι με αυτές τις αρχές μας έχει γαλουχήσει η Σχολή ΜΑΣ, αλλά  και στην κρίση αυτών που θα διαβάσουν το ανωτέρω άρθρο.
Υ.Γ. Επειδή πολλά πραγματα στην ζωή μας επαναλαμβάνονται (deja vu), θα μου επιτρέψετε να καταγράψω κι εγω μια ρητορική ερώτηση : Μήπως ο κ. Νταλούμης συγκαταλέγεται κι αυτός στους υποψήφιους για την Σχολή μας, που ατυχως για αυτον δεν τα κατάφερε να εισαχθεί???
Γ.Αντωνιάδης
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ
=========================

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου