«Σύμβολο αγώνα στην ταραγμένη εποχή που διανύουμε και φωτεινό φάρο για τους νέους μπορεί να αποτελέσει η ζωή και το έργο του Ναυάρχου Κουντουριώτη», όπως επεσήμανε ο συνάδελφος Σασίτης ιατρός και μέλος του Συνδέσμου μας κ. ριστείδης Γ. Διαμαντής, που χθες παρουσίασε το βιβλίο του “Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935) μία ψυχογραφική προσέγγιση” στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου, το οποίο εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, θα διατεθούν για τη συνέχιση – αποπεράτωση του ξενώνα ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Οπως ανέφερε  ο κ. Διαμαντής, «ο Ναύαρχος Κουντουριώτης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα, σύμβολο εθνικών αγώνων που έζησε μέσα σε μια ταραγμένη εποχή. Με την αποφασιστικότητά του, τη δύναμη του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του μπόρεσε να “περάσει” πάνω από τα γεγονότα και τις καταστάσεις και να συμβάλει μαζί με τον εμπνευσμένο πρωθυπουργό, την εποχή εκείνη, Ελ. Βενιζέλο στον διπλασιασμό της χώρας. Ο Κουντουριώτης έζησε μια ταραγμένη εποχή, πάνω όμως από προσωπικές επιδιώξεις ήταν ένας σεμνός αγωνιστής, ο οποίος με το παράδειγμα του μπορεί να είναι σήμερα σύμβολο αγώνα στην ταραγμένη εποχή που διανύουμε. Η σεμνή του ζωή, η αποφασιστικότητα και η εκπλήρωση των στόχων με γνώμονα το καλό της πατρίδας, την ανιδιοτέλεια και τη βαθιά θρησκευτική πίστη μπορεί να αποτελέσει φωτεινό φάρο για τους νέους».
Το βιβλίο παρουσίασε ο Ευστ. Ν. Σταθόπουλος, Αρχιπλοίαρχος (Ι) Π.Ν. ε.α., ομοτ. καθηγητής Παν. Κρήτης, ο οποίος ανέφερε ότι «αξίζει να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο διότι δεν είναι μια απλή βιογραφία, είναι μάλλον ένα ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας ασχολείται με τα καλά ψυχικά χαρακτηριστικά του Ναυάρχου Κουντουριώτη, τα οποία οδήγησαν στο να έχει αυτήν την τρομερή συμβολή στην ιστορία της πατρίδας μας. Κατ’ αρχήν ήταν ένας άνθρωπος ευγενής, αλλά συγχρόνως στιβαρός, δίκαιος, αποφασιστικός και ήξερε να πολεμά. Ηγέτες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε, αλλά είναι οι συνθήκες που τους δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθούν. Ο Κουντουριώτης βρέθηκε σε μια περίοδο που του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει τα προσόντα του, τα ψυχικά, αλλά και τα διοικητικά».
Το “παρών”  στην εκδήλωση έδωσε η εγγονή του Ναυάρχου Κουντουριώτη Ανδρομάχη Κουντουριώτη, η οποία εξήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με σκοπό την ενίσχυση του ξενώνα ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων κάνοντας λόγο για μια «συγκινητική κίνηση που πρέπει να τύχει της υποστηρίξεως όλων καθώς προορίζεται για ένα θεάρεστο έργο. Πιστεύω ότι και ο παππούς Κουντουριώτης θα χαίρεται που έστω και με το όνομά του θα βάλει ένα πετραδάκι στο να γίνει αυτός ο ξενώνας. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον σκοπό αυτό».
Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία των εκπαιδευτηρίων “Θεοδωροπούλου”, με τη συνοδεία κρητικής μουσικής από τους αδελφούς Παντερμάκη, που απέδωσε το απόσπασμα από το έπος “Κρητικοπούλα” του Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Συντόνιζε ο κ. Σήφης Μαρκάκης, ειδ. συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

==============================
Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου