Οι συμπολίτες μας βομβαρδίζονται καθημερινά με ψευδείς ειδήσεις και συκοφαντίες από την κατευθυνόμενη “δημοσιογραφία” για ποικίλα ζητήματα.Ένα από αυτά είναι ο μύθος του βολεμένου “στρατιωτικού ιατρού”.
Ως Νέοι Στρατιωτικοί Γιατροί επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για 10 πτυχές της σταδιοδρομίας ενός στρατιωτικού ιατρού, που τεχνιέντως αποκρύβονται από την κοινή γνώμη.
1. Οι στρατιωτικοί ιατροί εισαγόμαστε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) μέσω πανελλαδικών εξετάσεων με βαθμολογίες που ξεπερνούν τα 19.200 μόρια.Φοιτούμε για 6 έτη στη Σ.Σ.Α.Σ. για να γίνουμε πρώτα από όλα στρατιώτες και μετά αξιωματικοί. Tαυτόχρονα φοιτούμε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. για να γίνουμε ιατροί.
2. Στην 6ετή φοιτησή μας στη Σ.Σ.Α.Σ. κυριολεκτικά ακροβατούμε μεταξύ της απαιτητικής φοίτησής μας στην Ιατρική Σχολή και της σκοπιάς, των περιπόλων, των υπηρεσιών, των τιμωριών, των προσκλητηρίων.
3. Διαμένουμε στη Σ.Σ.Α.Σ. τις καθημερινές και τις λοιπές ημέρες που έχουμε υπηρεσία, όχι από επιλογή, αλλά επειδή το να είμαστε εσώκλειστοι, θυσιάζοντας τα φοιτητικά μας χρόνια, είναι αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας.
4. Όλοι ενοικιάζουμε σπίτι διότι κάπου πρέπει να μένουμε στις εξόδους και τις άδειες και κάπου πρέπει να βρίσκουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για το πολύωρο διάβασμά μας. Ως εκ τούτου οι γονείς μας βαρύνονται με ακριβώς τα ίδια έξοδα που βαρύνουν τους γονείς των άλλων νέων.
5. Τελειώνοντας τη Σ.Σ.Α.Σ., άπαντες παίρνουμε την πρώτη μονοετή μας μετάθεση για τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπου κάνουμε ως 10 εξοντωτικές 24ωρες εφημερίες το μήνα (!) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και φυσικά δεν τις πληρωνόμαστε εξτρά διότι στον Ελληνικό Στρατό οι εφημερίες λέγονται υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δεν πληρώνονται και διότι στον Ελληνικό Στρατό δεν υπάρχει η λέξη υπερωρία ή ωράριο.
6. Μετά από αυτό το έτος παίρνουμε άλλες δύο διετείς μεταθέσεις για στρατόπεδα, αεροδρόμια και φρεγάτες αντίστοιχα με τον κλάδο των Ε.Δ. που ανήκουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία, σε αυτά τα 4 έτη, πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε απομακρυσμένες μονάδες και νησιά, καθώς επίσης και σε υποχρεωτικές “ειρηνευτικές” αποστολές σε Αφγανιστάν, Κόσοβο, Σομαλία, Λίβανο κλπ. Αυτά τα 4 έτη, όπως είναι λογικό, απομονωνόμαστε από την Ιατρική στην καλύτερη και πιο παραγωγική για σπουδές ηλικία μας (25-29 ετών). Αυτά τα 4 έτη πληρωνόμαστε 1100 ευρώ (προ περικοπών) και κάνουμε στις περισσότερες μονάδες από 5-15 24ωρες υπηρεσίες το μήνα(!), φυσικά χωρίς ούτε μισό ευρώ επιπλέον.
7. Η ειδικότητα που θα ακολουθήσουμε εξαρτάται από τις ανάγκες της υπηρεσίας και όχι από εμάς. Γνωρίζετε πόσο ψυχοφθόρα είναι η σκέψη και μόνο του ενδεχομένου να μην ακολουθήσεις την ειδικότητα που αγαπάς;
8. Στη συνέχεια, σε ηλικία 29-30 ετών ξεκινούμε ειδικότητα, της οποίας το γενικό μέρος γίνεται υποχρεωτικά σε στρατιωτικά νοσοκομεία και το ειδικό μέρος σε πολιτικά νοσοκομεία της Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Είναι δύσκολο να μας αφήσουν να την κάνουμε στο εξωτερικό, ακόμη κι αν ζητήσουμε άδεια άνευ αποδοχών! Όσο κάνουμε ειδικότητα στα στρατιωτικά νοσοκομεία εκτελούμε 7-10 εφημερίες μηνιαίως (!), χωρίς ρεπό και φυσικά χωρίς να τις πληρωνόμαστε, όπως προείπαμε, γιατί εδώ είναι Στρατός!
9. Η ειδικότητά μας λογίζεται ως εκπαίδευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις εν συνεχεία υποχρεώσεις μας, και όχι ως εργασία. Έχετε πάει όλοι σας σε Νοσοκομεία. Σας ρωτάμε: αν δεν εργάζονται σκληρά οι ειδικευόμενοι ιατροί, τότε ποιος εργάζεται;
10. Πολλά ακούγονται για δωρεάν μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Αυτά ίσχυαν παλαιότερα. Εμείς οι Νέοι Στρατιωτικοι Ιατροί για να κάνουμε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό πρέπει να πάμε με άδεια άνευ αποδοχών-και συμφωνούμε με αυτό- και αν μας επιτρέψει η υπηρεσία να πάμε.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μία μειοψηφία παλαιότερων στρατιωτικών ιατρών,άνω των 45 ετών σήμερα, εκμεταλλεύτηκαν με διάφορους τρόπους την υπηρεσία την εποχή των “παχιών αγελάδων” και συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα. Το καταδικάζουμε, δηλώνουμε ότι δε μας εκφράζει και απλά ως ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ απαιτούμε από τους ευκαιριακούς συκοφάντες να μας αφήσουν ήσυχους να πορευτούμε στο δύσκολο δρόμο, τον οποίο άλλωστε έχουμε συνηθήσει.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς δεν μας πιστεύετε, διότι με άλλα σας βομβαρδίζουν οι “Βερύκιοι” του συστήματος.Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην επιτέλεση του λειτουργήματός μας.
(Σημ. :Το ανωτέρω σχόλιο καταγράφηκε ως απάντηση,σε ένα κατάπτυστο άρθρο, για τους Στρ. Ιατρούς)
=============================================

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου

Leave a Comment