tt

 ttΟ Δρ Τιμολέων Φ. Τερζής είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και γεννήθηκε στην Αθήνα. Τις δευτεροβάθμιες σπουδές του τις έκανε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Κατερίνης. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΣΑΣ) και την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Από τότε υπηρέτησε ως Μόνιμος Αξιωματικός Ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό, από το οποίο αποχώρησε μετά από αίτηση αποστρατείας το 2005, με το βαθμό του Πλοιάρχου.

Μετά από διετή συμμετοχή ως Συνεργάτης – Ερευνητής στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Μαιευτηρίου “Έλενα” (Διευθυντής Αμ. Επικ. Καθηγητής Δημήτρης Αδαμόπουλος), από την οποία προέκυψε η εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, το 1985 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το βαθμό “Άριστα”.

Από το 1985 έως το 1991 εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και σε έμμισθες θέσεις Νοσοκομείων της Βρετανίας (Gloucestershire Royal Hospital και Kettering General Hospital). To 1992 απέκτησε μετά από εξετάσεις τον τίτλο ειδικότητας Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

 Ως ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος υπηρέτησε στις ΩΡΛ Κλινικές των Ναυτικών Νοσοκομείων Αθηνών και Σαλαμίνας και συνεργάστηκε με διάφορα Ιδιωτικά Νοσοκομεία και Κλινικές της Αθήνας. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan (2001-2008) και αργότερα ιδρυτής του Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών (2008-2011) στην Κλινική «Νέο Αθήναιον MD Hospital». Σήμερα δέχεται ασθενείς στο ιατρείο του στο Νέο Ψυχικό και συνεργάζεται με τα Θεραπευτήρια ΥΓΕΙΑ, Νέο Αθήναιον MD Hospital, Mediterraneo και MHΤΕΡΑ.

Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου και άλλων επιστημονικών Εταιρειών.

Εξειδικεύσεις:

Μικροχειρουργική του αυτιού και Ωτολογία

Η ειδική εκπαίδευση στις τεχνικές μικροχειρουργικής του αυτιού ξεκίνησε στα πλαίσια της εκπαίδευσής του στην ειδικότητα στη Βρετανία, και συνεχίστηκε με σειρά σεμιναρίων και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ειδικά κέντρα στο Λονδίνο, τη Σκωτία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1995 εγκατέστησε το πρώτο σε Ελληνικό Ιδιωτικό Ιατρείο μηχάνημα ελέγχου Ωτοακουστικών Εκπομπών, ενώ το 1998 έκανε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών την πρώτη στην Ελλάδα εγχείρηση τοποθέτησης οστεοαναρτώμενου ακουστικού βαρηκοϊας (BAHA).

Laser Χειρουργική

Μετά την εκπαίδευσή του στις βασικές αρχές των ιατρικών Lasers στη Βρετανία και την Ελλάδα, από το 1996 έως 1998 παρακολούθησε σειρά ειδικών σεμιναρίων στη Βρετανία, Γαλλία και Ελβετία, ενώ έκανε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε παγκόσμια αναγνωρισμένα κέντρα Laser χειρουργικής στο Βέλγιο (Prof.M. Remacle), Παρίσι (V. Kamami και J. Abitbol) Ηνωμένες Πολιτείες (Ν. Βhatt). Έχει εκπαιδευτεί και έχει σημαντική εμπειρία στη χρήση διαφόρων ειδών Ιατρικών Lasers, όπως Νd-Yag, KTP, CO2 και Diode.

Καταδυτική και Υπερβαρική Ιατρική

Απόφοιτος του Σχολείου Καταδυτικής Ιατρικής του Πολεμικού Ναυτικού (1982). Στα πλαίσια των καθηκόντων του στο Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση καταδυτικών προβλημάτων και ατυχημάτων, ενώ εκπαιδεύτηκε στο χειρισμό του κανονικού αλλά και του ατομικού (φορητού) θαλάμου αποπίεσης. Επί 10ετία (1993-2003) δίδαξε το αντικείμενο των Ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων στην κατάδυση στο Σχολείο Καταδυτικής Ιατρικής του Πολεμικού Ναυτικού.

Ρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός

Παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της μύτης από την επίσημη έναρξή της στην Ευρώπη (1985), ενώ συμμετείχε σε ένα από τα πρώτα σχετικά σεμινάρια στο Λονδίνο το 1989 (Institute of Laryngology and Otology). Από τότε η ενασχόλησή του με την Ενδοσκοπική Χειρουργική ήταν προοδευτικά αυξανόμενη, με παρακολούθηση σεμιναρίων και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εξειδικευμένα κέντρα του Εξωτερικού. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πλέον έμπειρους ενδοσκόπους χειρουργούς στην Ελλάδα, και συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής και εκπαιδευτής σε πολλά σχετικά σεμινάρια και Ρινολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρο, Πολωνία, Κροατία, Βουλγαρία, Hong Kong). Η έντονη επιστημονική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα στο αντικείμενο αναφέρεται αναλυτικά στο Βιογραφικό Σημείωμα . Στα πλαίσια αυτού του ειδικού ενδιαφέροντος για τη Ρινολογία, έχει αναπτύξει ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον στη μελέτη της αξονικής τομογραφίας στις Ρινολογικές παθήσεις, το οποίο επισφραγίστηκε με τη συγγραφή του σχετικού κεφαλαίου στο υπό έκδοση βιβλίο Ρινολογίας από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam.

====================

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου