Α) Τι είναι τα Δερματολογικά LASER και πώς δρουν;
LASER σημαίνει ουσιαστικά ενισχυμένο φως το οποίο έχει σταθερό και μοναδικό χρώμα, ορατό ή αόρατο. Μέσα σε κάθε σύστημα LASER υπάρχει ένα ειδικό υλικό που καθορίζει το χρώμα του φωτός που παράγεται. Το υλικό αυτό διεγείρεται κατάλληλα έτσι ώστε να παράγει ενισχυμένο φως, που στην συνέχεια εκπέμπεται ελεγχόμενα στο δέρμα συνήθως μέσα από οπτικές ίνες. Η εκπομπή του φωτός είναι συνεχόμενη ή με παλμούς ρυθμιζόμενης διάρκειας.
Σημασία στις εφαρμογές έχει το χρώμα του LASER και άλλες παράμετροι όπως η ένταση και το μέγεθος της δέσμης του φωτός καθώς και η διάρκεια των παλμών. Τα σύγχρονα συστήματα είναι εξοπλισμένα και με μηχανισμό που ψύχει το δέρμα συγχρονισμένα με κάθε παλμό.
Το ενισχυμένο φως του LASER, ανάλογα με το χρώμα και με ρύθμιση των παραπάνω παραμέτρων, έχει την ιδιότητα να δρα μόνο σε συγκεκριμένους στόχους μέσα στο δέρμα χωρίς να επηρεάζονται άλλα συστατικά του ή άλλα όργανα, γεγονός που αποτελεί την «επιλεκτική φωτοθερμόλυση». Αυτό επιτυγχάνεται επειδή τα διάφορα συστατικά του δέρματος απορροφούν περισσότερο ορισμένα χρώματα ενώ είναι πρακτικά «διαφανή» και ανεπηρέαστα σε άλλα.
Τα διάφορα LASER παίρνουν το όνομά τους από το υλικό που χρησιμοποιεί το καθένα. Έτσι έχουμε για παράδειγμα το LASER Αλεξανδρίτου που παράγει αόρατο (υπέρυθρο) φως και το LASER Χρωστικής που παράγει ορατό (πορτοκαλί) φως.
Β) Γιατί υπάρχουν πολλά Δερματολογικά LASER;
Τα LASER εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ιατρική πριν από μισό περίπου αιώνα από Δερματολόγους για την αφαίρεση τατουάζ. Από τότε, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη μαζί με την αθροιζόμενη κλινική εμπειρία, έχουν δώσει με τα LASER λύση στις πολλές και αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης Δερματολογίας και Ιατρικής Αισθητικής. Mε την επιλεκτική τους δράση και χωρίς χειρουργική επέμβαση, τα LASER διορθώνουν διάφορα αισθητικά προβλήματα και ατέλειες του δέρματος, αντιστρέφουν τις συνέπειες της γήρανσης και θεραπεύουν πολλά νοσήματα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται διαφορετικά LASER, μόνα ή και σε συνδυασμό μεταξύ τους. Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά και εξελιγμένα LASER που μπορούν επίσης να συνδυαστούν από τον Δερματολόγο και με άλλες «μη επεμβατικές μεθόδους», για την ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης.
Γ) Τι είναι η Φωτόλυση και σε τι διαφέρει από τα LASER;
Η Φωτόλυση έχει επικρατήσει να αναφέρεται σε συστήματα που λέγονται πηγές έντονου παλμικού φωτός (IPLs). Το φως αυτό διαφέρει από το LASER διότι περιέχει ένα ευρύ φάσμα από πολλά ορατά και αόρατα χρώματα. Για να αποκτήσουν μερικές από τις δυνατότητες των LASER, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν διάφορα φίλτρα που περιορίζουν την ποικιλία των χρωμάτων ανάλογα με την επιθυμητή εφαρμογή.
Έτσι, το ίδιο σύστημα φωτόλυσης μπορεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές αλλάζοντας κάθε φορά το φίλτρο. Επειδή όμως τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να εκπέμψουν φως με το σταθερό και μοναδικό χρώμα του LASER, έχουν λιγότερο επιλεκτική δράση και άρα μικρότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Έχουν βέβαια θέση στην Δερματολογική πρακτική (μόνα ή σε συνδυασμό με LASER), αν και συχνότερα χρησιμοποιούνται σε μη ιατρικά κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.
Δ) Ποιες είναι οι εφαρμογές των Δερματολογικών LASER;
Το φως των LASER δρα σε διάφορους στόχους στο δέρμα, επιτυγχάνοντας την επιλεκτική τους καταστροφή, ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση. Έτσι υπάρχει δυνατότητα για πληθώρα εφαρμογών, οι κυριότερες από τις οποίες περιγράφονται παρακάτω:
1) Αποτρίχωση
Η συχνότερη αιτία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στις Ελληνίδες είναι η ιδιοπαθής υπερτρίχωση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εκτός από LASER και ορμονολογικός έλεγχος. Πρόβλημα επίσης αποτελεί και η έντονη τριχοφυΐα μερικών ανδρών καθώς και η ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα που προκαλεί ερεθισμούς και σπυράκια (γένεια στους άνδρες – μπικίνι και πόδια στις γυναίκες).
Οι τρίχες αναπτύσσονται κυκλικά και έτσι άλλα τριχοθυλάκια μπαίνουν σε στάδιο ηρεμίας χάνοντας την τρίχα τους προσωρινά, ενώ άλλα μπαίνουν σε στάδιο ανάπτυξης παράγοντας ξανά τρίχα. Έτσι οι τρίχες που φαίνονται στο δέρμα, αντιστοιχούν σε ένα μέρος μόνο των τριχοθυλακίων που υπάρχουν στο βάθος.
Τα LASER αποτρίχωσης καταστρέφουν σε μία εφαρμογή όλα τα τριχοθυλάκια που έχουν τρίχα. Τα εξελιγμένα συστήματα διαθέτουν μεγάλα μεγέθη δέσμης φωτός, θεραπεύοντας έτσι σε κάθε παλμό μεγαλύτερες περιοχές και περιορίζοντας τον χρόνο και το κόστος κάθε συνεδρίας.
Επόμενες θεραπείες μπορούν να γίνουν ανάλογα με το σημείο του σώματος, όταν τριχοθυλάκια που βρίσκονταν σε στάδιο ηρεμίας ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και μπουν σε στάδιο ανάπτυξης. Έτσι έχουμε σταδιακά και ανάλογα με την περιοχή του σώματος, λύση στα παραπάνω προβλήματα.
2) Κηλίδες και Τατουάζ
Οι κηλίδες οφείλονται στην φυσική χρωστική μελανίνη, που δίνει χρώμα στο δέρμα και προκαλεί το μαύρισμα το καλοκαίρι. Η μελανίνη στις κηλίδες είναι περισσότερη από το γύρω δέρμα και έτσι δημιουργούνται σκούροι λεκέδες στο πρόσωπο, τα χέρια και αλλού. Πρόκειται για εφηλίδες (κηλίδες της ηλικίας), φακίδες, κ.α. που αναπτύσσονται ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες λόγω του ήλιου. Τα τατουάζ γίνονται με την εισαγωγή μελάνης (τεχνητής χρωστικής) μέσα στο δέρμα. Με τα LASER που στοχεύουν στις χρωστικές αυτές, οι κηλίδες αντιμετωπίζονται συνήθως με την πρώτη εφαρμογή ενώ τα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες.
3) Ευρυαγγείες
Οι ευρυαγγείες είναι διεσταλμένα αγγεία, δηλαδή σωληνάκια μεταφοράς αίματος με χαλαρωμένα τοιχώματα. Αποτελούν συχνό αισθητικό πρόβλημα, περισσότερο στις γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο και τα πόδια. Συνήθως τις προκαλούν τα οιστρογόνα (εγκυμοσύνη – αντισυλληπτικά), η κληρονομικότητα, ο ήλιος, η γήρανση, η λανθασμένη χρήση κορτιζόνης, καθώς και μηχανικοί παράγοντες και τραυματισμοί (ορθοστασία – χαλάουα).
Στο πρόσωπο, οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται συνήθως άμεσα με την πρώτη εφαρμογή LASER. Στα πόδια, η αντιμετώπιση τους ξεκίνησε αρχικά με σκληρυντικές ενέσεις. Τα σύγχρονα LASER προσέθεσαν μία ακόμα αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή. Μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικοί τύποι LASER μεταξύ τους και τα αγγεία που καταστρέφονται, υποχωρούν αμέσως ή σταδιακά μετά από μερικές εβδομάδες. Συνήθως γίνεται και έλεγχος της κυκλοφορίας του αίματος στις φλέβες με έγχρωμο Triplex.
Πολλές ακόμα αγγειακές βλάβες θεραπεύονται με τα LASER όπως: διάχυτη κοκκινίλα, ροδόχρους νόσος, κερασοειδή αγγειώματα (κόκκινες ελιές), αιμαγγειώματα κ.α. Το ποικιλόδερμα στο λαιμό και το ντεκολτέ είναι επίσης συχνό αισθητικό πρόβλημα και αποτελεί τον συνδυασμό ευρυαγγειών και κηλίδων. Προκαλείται από την φωτογήρανση και αντιμετωπίζεται επίσης με τα κατάλληλα LASER.
4) Ρυτίδες
Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα του δέρματος που παράγουν ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, απαραίτητες για τη στήριξη και την ελαστικότητά του. Με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζονται με αποτέλεσμα την Γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Επίσης, το δέρμα «μαζεύει» ώρες και χρόνια ηλιοέκθεσης και εμφανίζεται σταδιακά Φωτογήρανση, ακόμα και σε νέα άτομα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία αγρότισσα, στην οποία το πρόσωπο τα χέρια και ο λαιμός που είναι συνεχώς εκτεθειμένα στον ήλιο έχουν έντονα γερασμένο δέρμα, ενώ το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα της φαίνεται και είναι πολύ νεότερο.
Τα LASER στοχεύοντας στους ινοβλάστες, τους ενεργοποιούν με αποτέλεσμα την παραγωγή νεανικότερου κολλαγόνου και σταδιακή μείωση των ρυτίδων. Άλλα LASER δρουν με την τεχνική της λεγόμενης «κλασματικής» (Fractional) φωτοθερμόλυσης, δηλαδή δημιουργώντας ελεγχόμενους αόρατους μικροτραυματισμούς και κινητοποιώντας έτσι τους μηχανισμούς της φυσικής ανανέωσης του δέρματος.
Η σύσφιξη του δέρματος που επιτυγχάνεται με τα LASER μπορεί να συνδυαστεί από τον Δερματολόγο και με άλλες «μη επεμβατικές μεθόδους» όπως είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις έναντι του γνωστού Lifting και της Πλαστικής Χειρουργικής.
5) Ακμή
Τα σπυράκια στο πρόσωπο την πλάτη και το στήθος είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα. Οφείλονται σε μεγέθυνση και έντονη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που παράγουν το σμήγμα, δηλαδή την φυσική ενυδατική ουσία του δέρματος. Το σμήγμα «μπλοκάρεται» μέσα στο δέρμα και αναπτύσσεται φλεγμονή (κοκκινίλα – πύο) με την συμμετοχή μικροβίων. Δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα στην εφηβεία αλλά ταλαιπωρούν και μεγαλύτερα άτομα και ιδίως γυναίκες. Επιδεινώνονται από το stress, την έμμηνο ρύση και άλλους παράγοντες ενώ μερικές φορές οδηγούν στην δημιουργία ουλών.
Για την αντιμετώπιση της ακμής χορηγούνται από τον Δερματολόγο διάφορα φάρμακα τοπικά ή από το στόμα. Πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη, είναι τα φάρμακα που μικραίνουν και απενεργοποιούν τους σμηγματογόνους αδένες. Την ίδια ακριβώς δράση έχουν τα LASER κατά της ακμής, παρέχοντας μία ακόμα ιατρικά εγκεκριμένη εναλλακτική λύση αντί για τα φάρμακα, χωρίς βέβαια να μπορούν πάντα να τα αντικαταστήσουν. Με άλλα LASER μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την φλεγμονή και να βελτιώσουμε τις ουλές της ακμής.
6) Ουλές και Ραβδώσεις
Οι ουλές είναι σημάδια που δημιουργούνται από χειρουργικές τομές, τραύματα ή δερματολογικά νοσήματα όπως η ακμή. Υπάρχουν οι ατροφικές ουλές που είναι σαν λακκούβες στο δέρμα και οι υπερτροφικές ουλές που προεξέχουν. Οι ραβδώσεις είναι οι κόκκινες ή λευκές γραμμές που συνήθως αναπτύσσονται σε σημεία που το δέρμα διατείνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εφηβείας ή μετά από λανθασμένη χρήση κορτιζόνης.
Για την σταδιακή βελτίωσή των αισθητικών αυτών προβλημάτων, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι LASER. Αυτά που στοχεύουν στους ινοβλάστες, διεγείρουν την παραγωγή οργανωμένου κολλαγόνου και ελαστίνης (όπως στις ρυτίδες). Άλλα LASER που στοχεύουν στα αγγεία βελτιώνουν τις κόκκινες ουλές και ραβδώσεις. Επίσης χρησιμοποιούνται και LASER που στοχεύουν στο νερό κάνοντας λείανση του δέρματος με την ελεγχόμενη καταστροφή ενός λεπτού επιφανειακού στρώματος.
7) Διάφορα άλλα νοσήματα
LASER που στοχεύουν στο νερό ή τα αγγεία αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά μυρμηκιές και κονδυλώματα, μεταδοτικές παθήσεις που προκαλούνται από ιούς HPV.
LASER που στοχεύουν στο νερό αντιμετωπίζουν και άλλες συχνές καταστάσεις, όπως θηλώματα που μοιάζουν με ελιές που κρέμονται στο λαιμό και τις μασχάλες και σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις που μοιάζουν με σκούρες και τραχιές ελιές συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Άλλα LASER που εκπέμπουν αόρατο υπεριώδες φως χρησιμοποιούνται με καλά αποτελέσματα στην Ψωρίαση και στην Λεύκη. Όσον αφορά την κυτταρίτιδα, υπάρχουν μέθοδοι βελτίωσης που περιλαμβάνουν και LASER που όμως δεν έχουν ακόμα εξελιχθεί σε αποτελεσματικό βαθμό.
Η τεχνολογία εξελίσσεται συνέχεια και όλο και περισσότερες ενδείξεις προστίθενται στις θεραπευτικές δυνατότητες των LASER.
Ε) Συχνές ερωτήσεις (FAQs) σχετικά με τα δερματολογικά LASER
1) Είναι ασφαλή τα LASER;
Στην Ελληνική και Διεθνή Δερματολογική κοινότητα με τους επίσημους Ιατρικούς φορείς (Ελληνικά – Διεθνή Πανεπιστήμια και Ιατρικές Εταιρείες) καθώς και στην διαρκή Ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση (Συνέδρια, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία και Κλινικές μελέτες), τα LASER έχουν μελετηθεί και καταξιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Τα Δερματολογικά LASER εκπέμπουν φως και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιενέργεια ή ακτίνες X. Έχουν επιλεκτικότητα και έτσι δρουν μόνο εκεί που θέλουμε χωρίς να επηρεάζουν άλλα σημεία του οργανισμού μας. Έτσι, όταν επιλέγονται από έμπειρους Ιατρούς και λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις (όπως ειδικά προστατευτικά γυαλιά), είναι απολύτως ασφαλή, ακόμα και σε μικρά παιδιά.
Επειδή τα LASER είναι φυσική θεραπευτική επιλογή (χωρίς φάρμακα), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην εγκυμοσύνη, αλλά μακριά από την κοιλιά και αφού προηγηθεί ενημέρωση του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου.
2) Υπάρχει ερεθισμός μετά την εφαρμογή LASER; – Μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στις δραστηριότητές μας;
Στις περισσότερες εφαρμογές υπάρχει μία ελάχιστη ή μέτρια κοκκινίλα που υποχωρεί σε λίγες ώρες ή σπανιότερα μέρες και μπορεί αν χρειάζεται να καλυφθεί με makeup. Μπορούμε άμεσα να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας αλλά συνήθως χρειάζεται τις πρώτες μέρες να προστατεύουμε τις περιοχές που έγινε η εφαρμογή με τα κατάλληλα αντιηλιακά προϊόντα.
3) Πόσες φορές θα χρειαστούν και πόσο θα κοστίσει;
Σε αρκετές εφαρμογές LASER αρκεί μία φορά ενώ σε κάποιες άλλες κρίνεται σκόπιμο να προηγηθεί μία αρχική μικρή συνεδρία με μικρό ή καθόλου κόστος. Έτσι, ο Θεραπευόμενος έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα, και ο Ιατρός να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την έκταση του προβλήματος και τις απαιτούμενες συνεδρίες. Η ξεχωριστή χρέωση κάθε εφαρμογής LASER κρίνεται πιο σωστή από την χρέωση εξ αρχής ομάδας (δηλαδή «πακέτου») εφαρμογών.
4) Πόσο αποτελεσματική είναι η αποτρίχωση με LASER;
Η αποτρίχωση με LASER, όταν επιλέγεται από έμπειρους Ιατρούς έχει καλά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε από την αρχή πόσες ακριβώς συνεδρίες θα χρειαστούν. Αυτό εξαρτάται από το είδος των τριχών, την περιοχή του σώματος, τυχόν ορμονικά προβλήματα και επίσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μετά από τις πρώτες 1 – 3 συνεδρίες, μπορούμε να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση
Όταν η τριχοφυΐα είναι έντονη σε σημεία όπως μασχάλες, μπικίνι, χέρια, πόδια και πρόσωπο, το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμα και από τις πρώτες 1 – 3 συνεδρίες. Επιτυγχάνεται γρήγορη μείωση του αριθμού των τριχών, που γίνονται λεπτότερες και αραιώνουν. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εφαρμογές εξαρτάται από τον κύκλο των τριχοθυλακίων, ανάλογα θεραπευόμενη περιοχή. Ποικίλει από 1 – 3 ή περισσότερους μήνες και είναι μικρότερο στο πρόσωπο και μεγαλύτερο στις άλλες περιοχές. Καθώς το LASER καταστρέφει διαδοχικά τις γενιές των τριχοθυλακίων, οι επόμενες εφαρμογές LASER απέχουν χρονικά όλο και περισσότερο η μία από την άλλη επιτυγχάνοντας έτσι σταδιακή λύση του προβλήματος.
Όταν υπάρχουν λεπτότερες τρίχες, η βελτίωση έρχεται αργότερα και στην αρχή χρειάζονται πιο συχνές εφαρμογές, οπότε και η χρέωση πρέπει να είναι μικρότερη.
Σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι το πολύ λεπτό χνούδι στο πρόσωπο, πρέπει να ενημερώνεται η θεραπευόμενη ότι υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησής του και να αποφεύγεται η αποτρίχωση στα σημεία αυτά. Επίσης το LASER δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τελείως άσπρες τρίχες, για τις οποίες εφαρμόζεται ηλεκτρόλυση από τον Δερματολόγο.
5) Μπορούμε να σταματήσουμε την αποτρίχωση με LASER όποτε θέλουμε;
Όταν η LASER αποτρίχωση γίνεται με τις σωστές ιατρικές ενδείξεις, δεν έχουμε επιδείνωση της τριχοφυΐας με την διακοπή των εφαρμογών και η αραίωση και λέπτυνση που πετύχαμε παραμένει σε σημαντικό βαθμό. Έτσι το αποτέλεσμα δεν χάνεται και μπορούμε μελλοντικά, αν και οπότε θέλουμε να συνεχίσουμε.
6) Το καλοκαίρι μπορεί να συνεχίσει η αποτρίχωση με LASER;
Σήμερα διαθέτουμε LASER αποτρίχωσης ακόμα και για το σκούρο ή μαυρισμένο δέρμα. Ο Δερματολόγος σε κάθε περίπτωση μπορεί να επιλέξει διαφορετικό LASER, με στόχο την μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Άρα δεν χρειάζεται να σταματήσουν οι συνεδρίες ούτε οι διακοπές μας, αρκεί τις πρώτες μέρες να προστατεύουμε τις περιοχές που έγινε η εφαρμογή με τα κατάλληλα αντιηλιακά προϊόντα. Βέβαια τις περισσότερες φορές, μπορεί να προγραμματίζεται μία εφαρμογή στην αρχή του καλοκαιριού και έτσι να μην χρειάζεται άλλη συνεδρία μέχρι το φθινόπωρο
7) Χρειάζεται προετοιμασία πριν το LASER;
Στην αποτρίχωση αν έχουν προηγηθεί μέθοδοι όπως κερί ή χαλάουα, καλό είναι να περάσει ένα χρονικό διάστημα πριν το LASER έτσι ώστε να καταστρέψει περισσότερα τριχοθυλάκια και να είναι περισσότερο αποτελεσματικό.
Σε μερικές άλλες εφαρμογές μπορεί να χρειαστεί να ασπρίσει το δέρμα που έχει μαυρίσει από τον ήλιο ή να γίνει προετοιμασία με ειδικές κρέμες που θα συστήσει ο Δερματολόγος.
8) Πόση ώρα χρειάζεται; – Πονάει;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνεδρία κρατάει μερικά λεπτά και υπάρχει μία μικρή ενόχληση που ποικίλλει ανάλογα με την εφαρμογή και την περιοχή του σώματος. Ο Δερματολόγος μπορεί να συστήσει όταν χρειάζεται την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας πριν την εφαρμογή. Επίσης τα εξελιγμένα και επιλεκτικά LASER με συγχρονισμένο σύστημα ψύξεως περιορίζουν στο ελάχιστο την ενόχληση αυτή και τον χρόνο που χρειάζεται η θεραπεία.
9) Πώς να επιλέξουμε το Πρόσωπο και το Χώρο εφαρμογής Δερματολογικού LASER;
Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες συσκευές LASER και Φωτόλυσης χρησιμοποιούνται σήμερα στην Δερματολογία και την Αισθητική, για κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων. Όχι σπάνια για διαφημιστικούς και εμπορικούς σκοπούς, οι δυνατότητες των συσκευών αυτών υπερεκτιμώνται και μπορεί να υπάρχει παραπληροφόρηση.
Τα διάφορα αισθητικά προβλήματα όπως για παράδειγμα η έντονη τριχοφυΐα σε μία γυναίκα, μπορεί να χρειάζονται εκτός από LASER και περαιτέρω Δερματολογική εξέταση. Κρίνεται πιο σωστό Δερματολόγοι ή Πλαστικοί Χειρουργοί με εμπειρία στα Δερματολογικά LASER να αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση την διάγνωση, ενημέρωση και επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης.
Το σημαντικότερο είναι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην υποψήφια ή τον υποψήφιο για εφαρμογή LASER και τον Ιατρό που θα αναλάβει τα παραπάνω. Θα πρέπει να απαντηθούν στο βαθμό που είναι εφικτό όλες οι απορίες και να γίνει συζήτηση και ειλικρινής ενημέρωση για τις φορές που θα χρειαστούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τις προσδοκίες και το κόστος. Επίσης είναι χρέος του Ιατρού να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο για όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές και όταν πρέπει να τον αποτρέψει από περιττές εφαρμογές LASER ή άλλες κοσμητικές παρεμβάσεις.
© Ανδρεαδάκης Ζαχαρίας
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
LASER THERAPY
Ιατρικές Εφαρμογές LASER
Αισθητική – Επεμβατική Δερματολογία
e-mail: andreadakis@lasertherapy.gr“> andreadakis@lasertherapy.gr” data-mce-href=”mailto:andreadakis@lasertherapy.gr“>andreadakis@lasertherapy.gr
Πρόσφατα Σχόλια