Ο Αριστογείτων (Άρης) Χαραλαμπάκης γεννήθηκε στον Πύργο Σάμου το 1944. Το 1969 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Πήρε την ειδικότητα της Καρδιολογίας το 1976 και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977. Μετά από πολλές “περιπλανήσεις” σε διάφορες Υγειονομικές Μονάδες και στο εξωτερικό, διατέλεσε Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ επί πολλά χρόνια και εν συνεχεία Διευθυντής των 414 και 401 Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Ως Υποστράτηγος Υγειονομικού, διατέλεσε Διευθυντής της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ). Το 2000 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή. Μετέωρη αγάπη, εκδόσεις Καπόν. Το 2002 η δεύτερη ποιητική συλλογή του Στ΄ ουρανού το φως, εκδόσεις Ιωλκός, απέσπασε το Α΄ Βραβείο ποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων.

“Η ποίηση ήταν το αντίδοτο στον πόνο μου”

Ο πόνος για τον χαμό του γιου του τον έκανε ποιητή. Τα δάκρυα έγιναν λέξεις και αποτύπωσαν στο χαρτί τα συναισθήματα του χαροκαμένου πατέρα. Ο γνωστός καρδιολόγος και αντιστράτηγος Αρης Χαραλαμπάκης βρήκε διέξοδο για το πένθος του μέσω της ποίησης, ενώ κατάφερε να κερδίσει και το πρώτο βραβείο ποίησης Ελλήνων λογοτεχνών.

«Πάντα είχα μια κλίση προς την ποίηση, ωστόσο εξωτερικεύτηκε μετά από ένα τραγικό συμβάν. Το 1999 έχασα σε τροχαίο ατύχημα τον γιό μου, τελειόφοιτο φοιτητή στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή η ποίηση ήταν για εμένα μια διέξοδος εκφόρτωσης του πόνου μου. Το πρώτο μου ποίημα είχε τίτλο “Μετέωρη αγάπη” και ήταν γραμμένο για εκείνον» λέει και περιγράφει τις σκέψεις του: «Στην ουσία τα πρώτα χρόνια έγραφα πράγματα που ήθελα να πω στον γιο μου. Ηταν το αντίδοτο στον πόνο μου». Ο κ. Χαραλαμπάκης είναι από τους πλέον καταξιωμένους στρατιωτικούς ιατρούς και έχει διατελέσει διευθυντής σε τρία στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Το πειθαρχημένο περιβάλλον του στρατού έρχεται σε αντίθεση με την ποίηση, ωστόσο το λειτούργημα της ιατρικής είναι τόσο φορτισμένο από συναισθήματα που μπορώ να σας πω πως με βοήθησε στο να γράφω ποιήματα» εξηγεί ο κ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος έχει πλέον αποστρατευτεί με τον βαθμό του αντιστράτηγου.

Μετά από το πρώτο του έργο ακολούθησαν άλλες πέντε ποιητικές συλλογές, ενώ πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο ποίησης Ελλήνων λογοτεχνών για πέντε παιδικά ποιήματα: «Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να ακουμπήσω έστω και λίγο την παιδική ψυχούλα. Μέσα στη συλλογή μου με τα παιδικά ποιήματα περιλαμβάνονται και 150 ζωγραφιές του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου, ο οποίος είναι πολύ καλός μου φίλος».

Οσον αφορά στις πηγές έμπνευσης του καρδιολόγου, ο ίδιος λέει: «Εχω πολλές όμορφες εικόνες μέσα μου.. Είχα πολύ ωραία βιώματα από τότε που ήμουν παιδί. Μεγάλωσα στη Σάμο, κοντά στη φύση και κάθε φορά που ανατρέχω στο παρελθόν βρίσκω και κάτι που με συγκινεί για να γράψω. Επίσης, είμαι από τους ανθρώπους που είμαι διαρκώς ερωτευμένος. Ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη και αστείρευτη πηγή έμπνευσης».

Στόχος του κ. Χαραλαμπάκη είναι τα ποιήματά του να αγγίζουν την ψυχή του αναγνώστη του: «Για εμένα η επιτυχία κρύβεται στη λαχτάρα του αναγνώστη να διαβάσει το ποίημα και στα συναισθήματα που θα του προκαλέσουν οι στίχοι μου» τονίζει.

 

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2012) Σταλαγματιές Αιγαίου, Υπερόριος
(2011) Η χελιδονοφωλιά, ΑΩ Εκδόσεις
(2011) Κουβεντούλα με το φεγγάρι, ΑΩ Εκδόσεις
(2011) Το χρυσάφι του κόσμου, ΑΩ Εκδόσεις
(2008) Ικάριος άνεμος, Ιδιωτική Έκδοση
(2003) Δυτικό παράθυρο, Ελληνικά Γράμματα
(2002) Στ’ ουρανού το φως, Ιωλκός

 


 
Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου