Σύμφωνα με αυτά που κατάφερε να “εκμαιεύσει” απο τους αρμοδίους του Γ.Λ.Κ., ο αγαπητός συνάδελφος Νικος Κοκκάρης (και εν αναμονη της επίσημης τοποθέτησης τους, στην Ερωτηση που εγινε στη Βουλή των Ελλήνων),το καθεστώς για  τους απόστρατους, κάτω των 53 ετών, που θέλουν να εργασθούν, έχει κατά τη δική τους ερμηνεία, ως εξής :

1. Για όσους εργάζονται στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφόσον η σχέση εργασίας είναι μισθωτού (ΙΚΑ ή άλλο ασφαλιστικό φορέα – όχι όμως με μπλοκάκι ΟΑΕΕ) τότε ισχύει η περικοπή κατά 70% της σύνταξης και η καταβολή του υπόλοιπου 30% + τις αποδοχές της έμμισθης θέσης.
2. Εφόσον η εργασία παρέχεται σε δημόσιο φορέα όπως παραπάνω αλλά δεν υπάρχει πρόσληψη ή είναι σύμβαση έργου και η καταβαλλόμενη αποζημίωση της θέσης δεν ξεπερνά το όριο των 5000€ (άρθρο 2 κώδικα βιβλίων και στοιχείων και όσο αυτό διατηρείται σε ισχύ) ώστε να μην γίνει έναρξη επαγγέλματος στον ΟΑΕΕ, τότε για να μην περικοπεί η σύνταξη (κατά 70%) πρέπει να ισχύει το 10ωρο την εβδομάδα. Πχ εάν κάποιος είναι εισηγητής σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ) τότε για τις αποζημιώσεις αυτές θα πρέπει να προσκομίσει ένα συμφωνητικό με 10ώρη εργασία/εβδομάδα.
ΑΡΑ : ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΑΝ ΤΟ ΓΛΚ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ 10ΩΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ ΤΟ 70%, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ.
3. Εάν η εργασία είναι με μπλοκάκι σε δημόσιο φορέα όπως παραπάνω τότε ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ 100%. Δεν ισχύει το 10ωρο και σε ερώτησή  εάν με το νέο φορολογικό που περνάει διάταξη για εργαζόμενο με μπλοκάκι (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) εφόσον παρέχει υπηρεσίες σε μέχρι 2-3 εργοδότες θα θεωρείται ως εξαρτημένη εργασία και θα έχει τα φορολογικά πλεονεκτήματα του μιθωτού, η απάντηση είναι ΟΧΙ, ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΔΕΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ.
4.Στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας μισθωτού Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ 10ώρη ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.(Αυτό θα πρέπει να προκύπτει από την σύμβαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό). Όμως παρά το ότι ο νόμος δεν ορίζει εισοδηματικό κριτήριο για την περίπτωση αυτή υπάρχει φόβος ότι θα ζητηθεί από το ΓΛΚ να εμφανίζεται και το ύψος των ωριαίων αποδοχών.
5. Στον ιδιωτικό τομέα με μπλοκάκι ισχύει ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ 100% ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΙΡΙΩΝ, δηλ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ Ως ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ
6. Εάν κάποιος είναι ιδιοκτήτης κατά 100% της Μονοπρόσωπης ΕΠΕ (ΜΕΠΕ) ανεξαρτήτως εάν είναι άμμισθος ή έμμισθος διαχειριστής αυτής ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ 100%. Η μόνη περίπτωση να μην περικοπεί είναι να μεταβιβαστεί η εταιρεία σε συγγενικό πρόσωπο και να μην είναι διαχειριστής, δηλ.  να μην φαίνεται πουθενά ότι απασχολείται. Ένα θέμα που δημιουργείται είναι εάν κάποιος την μεταβιβάσει σε τέκνο του έχει να αντιμετωπίσει τα αυξημένα έξοδα ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάπου 800€ το δίμηνο. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΠΕ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΗΛ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ Μ.Ε.Π.Ε
7. Εάν κάποιος είναι μέτοχος σε άλλη μορφή εταιρείας ΕΠΕ ή ΑΕ πρέπει να μην ασκεί δραστηριότητα, δηλ. να μην έχει θέση ευθύνης Διευθύνοντος Συμβούλου, διευθυντού -τμηματάρχου κλπ. ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. Κριτήριο για την αξολόγηση από ΓΛΚ εάν κοπεί ή όχι η σύνταξη είναι το καταστατικό της εταιρείας όπου θα πρέπει να περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια τα καθήκοντα που θα έχει ως μέτοχος (εάν έχει δηλαδή καθήκοντα που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα). Για το θέμα αυτό των κεφαλαιουχικών εταιρειών περιμένουμε απάντηση στο τι θεωρείται κατά ΓΛΚ “διοικητική” θέση ώστε να ΜΗΝ αναστέλλεται η σύνταξη.
ΥΓ :ΤΟ 10ΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.  ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ  ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, ΔΗΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ 10ΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

 

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου