Εάν θέλεις να βελτιώσεις οποιαδήποτε λειτουργία, απλοποιείς ριζικά τις διαδικασίες και σε καμμία περίπτωση δεν τις περιπλέκεις. Αυτή είναι μια βασικότατη και δοκιμασμένη αρχή στο management, που αρνούνται

πεισματικότατα να εφαρμόσουν οι Έλληνες γραφειοκράτες που σέρνουν τους υπουργούς κυριολεκτικά από τη μύτη, με αποτέλεσμα συχνά και να τους γελοιοποιούν.
Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι πιθα
νότατα η χειρότερη του κόσμου. Αφρικανικά και ασιατικά κράτη έχουν απείρως καλύτερη δημόσια διοίκηση από εμάς, διότι υπήρξαν αποικίες Εγγλέζων, Γάλλων, Ολλανδών, Βέλγων, Ισπανών, κ.α. Στην Ελλάδα ποτέ δεν θελήσαμε να αντιγράψουμε πετυχημένα μοντέλα άλλων, διότι έχουμε την ανόητη κουλτούρα ότι «εμείς γνωρίζουμε καλύτερα» και επομένως θέλουμε να εφεύρουμε κάθε φορά και σε όλους τους τομείς, τον τροχό.

Φτάσαμε σε σημείο πλήρους παραλυσίας, χωρίς καμμία προοπτική βελτίωσης. Όλοι ομολογούν ότι έχουμε ένα κράτος στο οποίο δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα σωστά. Ταυτόχρονα η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, με ατελείωτους νέους νόμους, νέες (ανεφάρμοστες) διατάξεις, νέες αρλούμπες, νέες ασάφειες που συνοδεύονται από απίστευτα αλαλούμ. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά και τελικά οδηγούν την οικονομία και τη χώρα σε πλήρη αποσύνθεση και σήψη.

Σήμερα, μια συγκροτημένη, οργανωμένη και νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση, έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από την τεράστια ύφεση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από παρεμφερείς επιχειρήσεις – «πειρατές». Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλουν να καταλάβουν ότι με την τακτική τους οδηγούν τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις σε κλείσιμο η σε πειρατεία, δηλαδή σε κλοπή καταναλωτών και κράτους. Παροτρύνονται μάλιστα και από αριστερούς φωστήρες, που «μισούν» τις μεγάλες επιχειρήσεις και έτσι κάνουν το μέγιστο δυνατό κακό στον τόπο.

Πάρτε παράδειγμα τους συνταξιουχους ιατρους (και όχι μόνο) του Δημοσιου, που τους απαγορευουν την εργασια επ απειλη αναστολής της συνταξης ή τους αντιστοιχους ελευθερους επεαγγελματίες κάτω των 53 ετων (αλήθεια εχουν υπολογισει οι “ιθύνοντες” πόσα εσοδα στερίται το κράτος, οδηγώντας τους στα καφεναία ή στην μαύρη αγορα?) ή τις ανεκδιήγητες ρυθμίσεις (νόμοι και εγκύκλιοι) για τον ΦΠΑ εστίασης και τροφίμων. Σοβαρές και γνωστές αλυσίδες εστίασης, που σέβονται τους εργαζομένους τους και τον καταναλωτή, πληρώνουν κανονικά εργοδοτικές εισφορές, κόβουν το 100% των αποδείξεων και πληρώνουν κανονικότατα τον ΦΠΑ. Με σύμμαχο τις πολλαπλασιαζόμενες στρεβλώσεις που δημιουργεί η νομοθεσία, η διπλανή ταβέρνα, εστιατόριο, μπαράκι, σουβλατζίδικο, με τον αυτοαπασχολούμενο επιχειρηματία να ψήνει, να τυλίγει, να σερβίρει και να εισπράττει, έχει την ευχέρεια να μην κόβει αποδείξεις. Κάτι, που παρεμπιπτόντως, ουδόλως ενοχλεί τους αριστερούς ! Η σοβαρή, λοιπόν, επιχείρηση που και θέσεις εργασίας προσφέρει και φόρους πληρώνει, δεν έχει καμμία πιθανότητα επιβίωσης. Επομένως, ή αναγκάζεται να κλείσει ή αρχίζει κι αυτή να προσπαθεί να βρει τρόπους να φοροδιαφύγει.

Ο θεσμός της δικαιόχρησης (Franchising) είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κράτους, διότι η μη έκδοση απόδειξης σημαίνει χαμένα έσοδα (λόγω κλοπής) από τον δικαιοπάροχο. Αντί, λοιπόν, το ανεκδιήγητο κράτος μας να προστατέψει έναν αναπτυξιακό θεσμό, δημιουργεί φοροκλέφτες !

Με την ίδια λογική και ευκολία που επί δεκαετίες το πολιτικό μας σύστημα διόριζε αργόμισθους για να κερδίζει ψήφους, με την ίδια ακριβώς εγκληματική δήθεν αφέλεια, προστατεύει (περιπλέκοντας), τους ασυνεπείς και τους φοροκλέφτες, για να υφαρπάζει τις ψήφους τους. Η ύφεση στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρότερη, όπως ήδη υποψιάζεται η τρόικα. Μέρος της καταγραφόμενης ύφεσης είναι η μη καταγραφόμενη διόγκωση της φοροδιαφυγής. Που όσοι ζουν την αγορά, την βλέπουν καθημερινά όλο και πιο εμφατικά. Και αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις που η απίστευτη γραφειοκρατία, η αντιεπιχειρηματική σοσιαλμανία, ο λαϊκισμός της υπερφορολόγησης και η αντινομία με την πολυνομία καθημερινά προκαλούν.

Το σύστημα σου δίνει διαρκώς κίνητρα να πάψεις να είσαι έντιμος ! Διότι με αυτές τις συνθήκες και δεν μπορείς να επιβιώσεις, αλλά και αισθάνεσαι μεγάλο κορόιδο… Αυτά δεν φαίνεται να τα καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών. Και όσο δεν τα καταλαβαίνουν, θα βλέπουμε στην καθημερινότητα μας ασύλληπτα πράγματα, που ακόμα και στην Ελλάδα της αυθαιρεσίας και της αρπαχτής, ήταν μέχρι πρότινος αδιανόητα. Καταναλωτής και επαγγελματίες συμπράττουν πλέον ευθέως για να αποφύγουν φόρους και ΦΠΑ. Οι έντιμοι κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και απολύουν το προσωπικό. Τραγικό πέρα για πέρα !
Εθνικό είναι αυτό που μπορεί να είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό. Οι κορώνες των πολιτικών για την «εθνική σημασία της πάταξης της φοροδιαφυγής» αυτοαναιρούνται από τις άνευ οικονομικής λογικής ενέργειες και αποφάσεις τους. Πως είναι δυνατόν το ΑΕΠ να αυξηθεί από ένα κράτος που συνεχώς αυξάνει – μέσω της παράλογης φορολογίας – το συντελεστή κόστους προϊόντων και υπηρεσιών για τον τελικό καταναλωτή ;

Το συμπέρασμα είναι ότι η φοροδιαφυγή είναι πλέον ο μόνος δρόμος που θα ακολουθήσει η μικρομεσαία επιχείρηση για να επιβιώσει, ειδικά στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο μοναδικός «εθνικός στόχος» των υπευθύνων είναι να δικαιώσουν την κομματική γραφειοκρατία, δημιουργώντας νέους μηχανισμούς ελέγχων από δημοσιοϋπαλληλοψηφοφόρους, που (αναποτελεσματικά) θα ελέγχουν τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου