Για να ειναι μια ζημία αποζημιωτέα, (εν προκειμένω οι απωλειες που θα υποστούν τα Μετοχικά μας Ταμεία, τόσο από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν, όσο και απο τα χρηματικά τους διαθέσιμα που ευρίσκονται στην ΤτΕ και έχουν επενδυθεί σε ίδιους τίτλους) θα πρέπει να προέρχεται από παράνομη πραξη.Στις περιπτώσεις λοιπόν που τα  Δ.Σ. των Μ.Τ. αποφασισαν την υιοθετηση του κουρεματος (βασει του μνημονιου 2 και του νομου που ψηφιστηκε) δεν τεκμαιρεται ούτε στοιχειοθετειται, κάποια παρανομια (δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, πως εμεις ειμαστε απλοί μερισματούχοι-μέτοχοι (όπως και κάποιος “ανώνυμος”  κατοχος μετοχών σε μια τραπεζα).
Όλα τα ανωτέρω βεβαια καταρρίπτονται εαν υπάρχει ενοχή από σύμβαση αξιώσεων.Την άσκηση όμως της αξίωσης μπορει να την υλοποιησει ο άμεσα Δικαιούχος , στην περίπτωσή μας τα Μετοχικά μας Ταμεία (ως ΝΠΔΔ αυτοτελούς νομικής προσωπικότητας) με αγωγή στην ΤτΕ, από τους  ίδιους  τους  Προέδρους .Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο ίδιος ο νόμος (αντισυνταγματικά κατά πολλούς) “υποχρέωνε” τα Ταμεία μας, στην λογική της διαφύλαξης και προστασίας των αποθεματικών τους, να κατατιθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας με πολύ χαμηλά ετήσια μεσοσταθμικά επιτόκια, γεγονός που επέφερε (κατά την περίοδο των παχέων αγελάδων στη χωρα μας, όπου τα τραπεζικά επιτόκια είχαν διψηφια αριθμητική μορφή), μεγάλες απώλειες εισροών από τόκους, για τα Ταμεία. Επομένως μια διπλή ζημία-παράπλευρη απώλεια, μετά την αποδοχή του PSI από την ΤτΕ  και χωρίς την ουσιαστική ευθύνη των ΝΠΔΔ, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή κατάρρευση των Μετοχικών μας Ταμείων.

Για αυτό το λόγο, επιβάλλεται οι Διοικήσεις των Ταμείων να προβούν άμεσα στις καταθέσεις αγωγών, προκειμένου  αποφευχθούν τα χειρότερα…..


Ι.Αντωνιάδης

Στρκος Οικονομολόγος ε.α.

Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ
Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου