Άρθρο του Μέλους του Συνδέσμου μας

κ. Παναγιώτη Ασπροδίνη

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ονομάζομαι Παναγιώτης Ασπροδίνης, είμαι απόστρατος συνάδελφος προερχόμενος από το Ναυτικό και σε κάποιους από εσάς είμαι γνωστός είτε από τα χρόνια της ΣΣΑΣ, είτε από την ενεργό δράση μου με την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.

Η άποψη του εκλεκτού συναδέλφου, φίλου και συμμαθητή Νώντα Κολομέτσου, είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρόνο και είχε αναρτηθεί μάλιστα σαν άποψη στο επίσημο site της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., όπου μάλιστα είχα σχολιάσει. Επιπρόσθετα, είχε συζητηθεί στην ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. και η άτυπη σκέψη ήταν ότι δεν είναι καλό να συζητούνται θέσεις ή προτάσεις οι οποίες δημιουργού ρήγματα στην ενότητα των αποστράτων, καθώς και οποιασδήποτε μορφής διαχωρισμούς.

Προσωπικά, όπως εξήγησα και στον ίδιο το Νώντα, διαφωνώ ριζικά σε όλες τις διαστάσεις της πρότασης (λογική, δικαιοσύνη, ηθική και στρατηγική).

 

 

Δεν δέχομαι προσωπικά να χρησιμοποιηθεί η ίδια φιλοσοφία λογικής που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να μας πετσοκόψει, διαχωρίζοντάς μας σε άνω και κάτω των 60, άνω και κάτω των 55, περισσότερα ή λιγότερα των 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και πάει λέγοντας. Η θέση μου, όπως και η θέση της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., είναι: «ΚΑΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ»

Θα μπορούσα να κάνω εκτενέστατη ανάλυση για τους λόγους για τους οποίου η συγκεκριμένη πρόταση με βρίσκει κάθετα αντίθετο, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρότερα θέματα τα οποία θα έπρεπε να μας έχουν κατεβάσει σε ανένδοτη αντίσταση και αγώνα. Συγκεκριμένα, πέραν της ισοπέδωσής μας αναφορικά με την υγειονομική μας ασφάλιση και την εκκολαπτόμενη ισοπέδωσή μας με τη δημιουργία ενιαίου φορέα συντάξεων, κατ΄ αντιστοιχία του ΕΟΠΥ, τα Μετοχικά μας Ταμεία κατεβάζουν ρολά, μετά τη υφαρπαγή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ποσοστό 63%!

Δεν ξέρω σε τι μορφής αγώνα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας με τη μαζική συσπείρωσή μας γύρω από διεκδικητικούς φορείς, στους οποίους βέβαια δεν θα ενέτασσα τις ΝΠΔΔ Ενώσεις Αποστράτων.

Ομολογώ πως, ως συμμετέχων σε όλες τις εκφράσεις διαμαρτυρίας μας, είμαι άκρως απογοητευμένος από τη συμμετοχή μας. Δεν είναι δυνατόν, στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή και κινητοποίησή μας, να μην έχουμε ξεπεράσει τα 2.000 άτομα. Δεν είναι δυνατόν να έχουν οργανωθεί νομικές διεκδικήσεις, τόσο από την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., ‘οσο και από το δραστήριο Παράρτημα της ΕΑΑΣ Λάρισας και οι συμμετέχοντες, σε αυτές τις διεκδικήσεις να μην ξεπερνούν τα 500-600 άτομα! Δεν είναι δυνατόν τόσο ή ΑΚίΣ, όσο και η  ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα 600 – 700 μέλη η κάθε μία, ενώ θα έπρεπε να έχουν συσπειρώσει τουλάχιστον 30.000 άτομα συνολικά μέσα στον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησής τους.

Δεν δέχομαι επίσης κριτικές εκ του καναπέως και αντιμετώπιση των διεκδικητικών φορέων ως μισθοδοτούμενων υπαλλήλων μας. Οι φορείς αυτοί λειτουργούν σε εθελοντική βάση και οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά.

Προς ενημέρωσή σας, η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., έχει ξεκινήσει κύκλους ενημέρωσης – συζήτησης στα γραφεία της για οποιονδήποτε επιθυμεί. Η πρώτη συνάντηση είναι αύριο στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της Ακαδημίας 87 3ος όροφος. Επίσης οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να καταθέτει προτάσεις, ιδέες και να παρίσταται στις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν περισσεύει κανείς! Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το χρώμα της στολής που φέραμε, πρέπει να αγωνισθούμε και για το ΜΤΣ και για το ΜΤΝ και για το ΜΤΑ και για τους κάτω των 55 και για τους άνω-κάτω των 60, ανεξάρτητα αν ανήκουμε σε αυτή την ομάδα ή αν θιγόμαστε προσωπικά λιγότερο ή περισσότερο.

Σας ευχαριστώ που με ανεχτήκατε και είμαι προσωπικά στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση περί τα κοινά μας ενδιαφέροντα-συμφέροντα, μιας και λόγω της ενεργούς εμπλοκής μου στις διεκδικητικές δράσεις της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., θεωρώ πως έχω πολύ καλή εικόνα και σχετικά πλήρες αρχείο για την πλειονότητα των θεμάτων που αφορούν σε όλους τους Κλάδους.

 

Με εκτίμηση

Π. Ασπροδίνης


=======================================================================================================

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ.ΚΟΛΟΜΕΤΣΟΥ


1. Με αφορμή τις τελευταίες ειδήσεις που αφορούν το ΜΤΣ (αδυναμία καταβολής μερίσματος  κλπ)  και την  κατά κοινή άποψη αναμενόμενη  απόφαση μείωσης του μερίσματος από το ΜΤΑ  παρατίθεται παρακάτω    πρόταση  η οποία βεβαίως δεν είναι εμπεριστατωμένη αλλά θέτει την βάση  για  συζήτηση, και στηρίζεται στις παρακάτω   παραδοχές
α.  οι πόροι του Tαμείου προέρχονται  από
1)  εισφορές του ε.ε.  προσωπικού
2)  κοινωνικούς πόρους  (ενοίκια ,κρατήσεις επί προμηθειών ,κέρδη κυλικείων-πρατηρίων κλπ )
β.  τα έσοδα του Tαμείου τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται ή τα έξοδα θα αυξάνονται ή και τα δυο, επομένως απαιτείται μείωση του μερίσματος.
γ.    Οι παλαιότεροι των μερισματούχων (που έχουν εξυπηρετηθεί πάνω των 30-35 έτη ) ίσως  έχουν πάρει πίσω τουλάχιστον  τις  εισφορές τους  είτε με τη μορφή του μερίσματος, προσαυξημένα με τα δώρα ( Χριστούγεννα-Πάσχα) που πλέον δεν χορηγούνται, είτε με τη μορφή του βοηθήματος για τα παιδιά (ΒΟΕΑ)
.δ     Οι  νεότεροι   μερισματούχοι πρέπει και είναι δίκαιο να πάρουν τουλάχιστον  πίσω τις εισφορές  που έχουν  πληρώσει,  με τη μορφή μερίσματος  (και όχι με επιστροφή πιθανόν και άτοκα  των διενεργηθεισών  κρατήσεων)
ε    Οι   εν ενεργεία  Αξκοι-Υπξκοι  από του οποίους παρακρατείται μηνιαίως από το μισθό τους τα ανάλογα ποσά, πρέπει να ελπίζουν ότι θα πάρουν  πίσω και αυτοί τουλάχιστον τα χρήματα που έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να  πληρώνουν.
2.   Επειδή λοιπόν, ένα μέρος του μερίσματος  που καταβάλει το ΜΤΑ οφείλεται σε ανταποδοτικές εισφορές,  απαιτείται να γίνει μελέτη (πιθανόν να υπάρχει ήδη) προκειμένου να  εκτιμηθεί.:
α Πόσο συμμετέχουν  στη διαμόρφωση  του καταβαλλόμενου  μερίσματος   (ποσοστιαία) οι εισφορές των μελών και πόσο οι κοινωνικό πόροι .
β. Σε πόσα   έτη  καταβολής μερίσματος  επιστρέφονται  οι παρακρατηθείσες  εισφορές  (με τις αποδόσεις τους)  από τον εν ενεργεία  βίο του Στρατιωτικού.
3.     Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον  προκύψει  ανάγκη απόφασης  για   περικοπή του μερίσματος, προτείνεται να είναι σε συνάρτηση  με  τα  έτη που  ο  μερισματούχος κατέβαλλε εισφορές και από τα έτη που  εξυπηρετήθηκε  και όχι οριζόντια, ήτοι  σε όλους το  ίδιο. Να γίνει  δηλαδή περικοπή του μερίσματος αντιστρόφως ανάλογα με τα χρόνια εξυπηρέτησης και  βεβαίως  ΜΟΝΟ για  το μέρος που αναλογεί στις εισφορές και όχι  για το μέρος που αφορά τους κοινωνικού πόρους πχ  μερισματούχος που έχει εξυπηρετηθεί για 35 έτη, δηλαδή όσα έτη πλήρωσε εισφορές μπορεί σε ακραία  περίπτωση να   δικαιωθεί μέρισμα  που αντιστοιχεί  μόνο  στους κοινωνικούς  πόρους. του Ταμείου.
4  Η πρόταση αυτή –η οποία είναι πέρα από οποιοδήποτε άλλο μέτρο που θα ληφθει –  μπορεί να φαίνεται  από πρώτη άποψη  επώδυνη για ομάδα μερισματούχων στην οποία βεβαίως σταδιακά  και με τη πάροδο του χρόνου θα εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι , αλλά εκτιμάται ότι είναι η πλέον δίκαια από οικονομική άποψη και την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών. Από κοινωνική άποψη θα  δυσαρεστήσει  τους παλιότερους από τους μερισματούχους  (οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε στην παράγραφο 1γ έχουν κατά κάποιο τρόπο απολαύσει των ωφελημάτων του Ταμείου) αλλά θα τύχει της αποδοχής των νεωτέρων οι οποίοι  ίσως και να έχουν περισσότερες υποχρεώσεις (παιδιά φοιτητές ή άνεργα)  και ειδικά των εν ενεργεία   Αξκων-Υπξκων  οι οποίοι εμπρός στο κίνδυνο να μη πάρουν ποτέ μέρισμα ,να προβούν σε  τυχόν ένδικες αξιώσεις για  απαλλαγή τους  από την καταβολή εισφορών στο Ταμείο.
5. Παρακαλώ η παρούσα  πρόταση να  τύχει αξιολόγησης από τους φορείς της ΠΑ που κοινοποιείται και να δημοσιευτεί στην Ηχώ των Αιθέρων και το site της ΑΝΕΑΕΔ ,διότι ίσως να  απηχεί την άποψη  πολλών στελεχών, εν ενεργεία και αποστράτων.
ΚΟΛΟΜΕΤΣΟΣ  ΕΠΑΜ
ΣΜΧΟΣ   (Ο)  ε.α

 

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου