loykas thomasΕπιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε ο ειδικός παθολόγος Θωμάς Λούκας, ο οποίος ασκεί την ιατρική επιστήμη στη Λήμνο.

Ο 39χρονος στρατιωτικός γιατρός, φέρει το βαθμό του Ταγματάρχη, είναι πατέρας δύο παιδιών και υπηρετεί στη Λήμνο από τον Αύγουστο του 2010.

Μάλιστα, η πρωτοβουλία του συναδέλφου στρατιωτικού γιατρού να παρέχει δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες στους άπορους και ανασφάλιστους πολίτες της Λήμνου αποτελεί παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία. 

 

Η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε υπουργέ υγείας,

λέγομαι Θωμάς Λούκας, είμαι παθολόγος και ασκώ την ιατρική επιστήμη στο νησί της Λήμνου. Με την παρούσα μου επιστολή δεν θα ήθελα να σας απευθυνθώ σαν ιατρός, αλλά σαν ένας από τους πολίτες του νησιού μας και να σας εκθέσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μετά τις νέες εξαγγελίες για τα πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρών, οι οποίες υλοποιούνται ήδη, αλλά και τις επικείμενες επιβολές πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Πριν προχωρήσω στην ανάλυση, θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι και εγώ ένας από τους εκατομμύρια Έλληνες που εδώ και χρόνια πίστευε πως πρέπει να εξορθολογιστούν τα πράγματα στον χώρο την υγείας και να γίνουν περισσότερο ασθενοκεντρικά από νοσοκομειοκεντρικά ή ιατροκεντρικά ή ότι άλλο τέλος πάντων ήταν μέχρι τώρα.

Επιπλέον, οι ιδιαίτερες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας, μας επιβάλλουν να μην σκεπτόμαστε πλέον ο καθένας τον εαυτό του. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί. Από το να βοηθήσουμε όμως όλοι με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να καταργούμε στα μισά του μήνα την δωρεάν δημόσια υγεία απέχουμε πολύ και θα το αιτιολογήσω. Να με συγχωρήσουν οι λοιποί αναγνώστες της επιστολής, οι οποίοι δεν κατοικούν στην Λήμνο, αλλά είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα βρουν ομοιότητες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αρχικά να σας πω πως στην Λήμνο ζουν σχεδόν 20.000 ψυχές και πως μέχρι πριν από λίγο καιρό η συνταγογράφησή τους γινόταν από τους αγροτικούς ιατρούς, τους συμβεβλημμένους ιδιώτες ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, την μοναδική μόνιμη ιατρό του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Λήμνου.

Στην Λήμνο, για άλλους λόγους που δεν έχουν σχέση με την απεργία, το ιατρείο του ΕΟΠΥΥ δεν έχει πλέον ιατρό από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2013. Όπως καταλαβαίνετε όλος ο όγκος των ασθενών που επισκεπτόταν το πρώην ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) θα έπρεπε πλέον να κατευθυνθεί προς άλλους ιατρούς.

Οι ιδιώτες παθολόγοι, οι οποίοι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι μόλις τέσσερις. Σε κάποιους από αυτούς δώσατε μια παράταση ισχύος των συμβάσεών τους μέχρι 31/3/2014. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί.

Οι αγροτικοί ιατροί που υπηρετούν στο νησί έπρεπε να είναι 8 και είναι μόνο 3 και όταν θα ολοκληρωθεί και η θητεία αυτών, δεν ξέρουμε αν θα αντικατασταθούν αφού οι απολαβές ενός αγροτικού ιατρού είναι πλέον αποτρεπτικές και ένας μη Λημνιός πολύ δύσκολα θα αποφασίσει να έρθει στο νησί μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους γίνεται αντιληπτό πως φέτος θα πρέπει να συνταγογραφούν λιγότεροι αθροιστικά ιατροί σε σχέση με το 2013.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το αποτελειωτικό κτύπημα. Εκδόθηκε, στις 15/1/2014 από τον ΕΟΠΥΥ, η υπ αριθμ. 433/7-1-2014 εγκύκλιος, κατ’ εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14-01-2014, σύμφωνα με την οποίαεφαρμόσθηκε πλαφόν στην συνταγογράφηση όλων των ιατρών (ιδιωτών και μη). Δεν μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε να γράφει ιατρικές συνταγές απεριόριστα, επιβαρύνοντας τα ταμεία. Κάτι τέτοιο ήταν θεμιτό μέχρι ενός σημείου αφού συνεχώς ακούμε για τις περιπτώσεις ιατρών που συνταγογραφούσαν αθρόα ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν χρειαζόταν ιατρικώς.

Δυστυχώς όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Και επαναλαμβάνω πως δεν εννοώ τους ιατρούς αλλά τους ασθενείς. Επεξηγώ τι σημαίνει αυτό.

Μπορεί από την ημέρα που οι μόνιμοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία, αντιδρώντας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να αυξήσατε το όριο των ασθενών που δικαιούνται να δουν δωρεάν οι συμβεβλημμένοι ιδιώτες ιατροί από 200 σε 400, αλλά την στιγμή που υπάρχει πλαφόν στην συνταγογράφηση πώς να ικανοποιηθούν αυτοί οι 400 ασθενείς;

Μην ξεχνάμε ότι το πλαφόν έχει υπολογισθεί με βάση την συνταγογράφηση του 2013. Το ξέρετε πολύ καλά πως θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις να σταματάει η δυνατότητα σε έναν ιατρό να συνταγογραφεί στα μισά του μήνα. Αν αναλογιστούμε, με βάση τα παραπάνω, πως πλέον συνταγογραφούν λιγότεροι ιατροί στην Λήμνο, αυτό σημαίνει αυτόματα πως θα υπάρχουν ασθενείς που δεν θα μπορούν να βρουν σε ολόκληρο το νησί (ούτε καν στο νοσοκομείο αφού και εκεί θα ισχύει το πλαφόν) ιατρό για να τους γράψει τα φάρμακα. Τι θα κάνουν; Θα τα πληρώνουν όλα από την τσέπη τους; Αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένας ασθενής που έχει μόνο διαβήτη και υπέρταση μπορεί να χρειάζεται και 100 ευρώ για τα φάρμακά του κάθε μήνα, αν τα πληρώσει εξολοκλήρου και όχι απλώς την συμμετοχή.

Όπως καταλαβαίνεται θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδες καταστάσεις. Από την μία οι ασθενείς να μην βρίσκουν ιατρό να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα και από την άλλη οι ιατροί ακόμα και να θέλουν να γράψουν συνταγές να μην μπορούν γιατί δεν θα τους αφήνει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πέραν όμως τούτου, συμβαίνει κάτι ακόμα πιο οδυνηρό. Δίνεται στους ιατρούς το θλιβερό «προνόμιο» να δημιουργούν ασθενείς δυο ταχυτήτων. Λόγω του ότι τα ακριβά φάρμακα για ειδικές περιπτώσεις θα επιβαρύνουν δυσανάλογα το πλαφόν του κάθε ιατρού, τότε αυτός θα προτιμά να μην συνταγογραφεί σε ασθενείς π.χ. με μεταμόσχευση ή σε αυτούς που λαμβάνουν ινσουλίνη ή σε ασθενείς αιμοκαθαιρόμενους που χρειάζεται να παίρνουν ερυθροποιητίνη και αυτές είναι μερικές μόνο κατηγορίες. Τι θα κάνουν τότε όλοι αυτοί οι ασθενείς; Που θα αποταθούν; Φαντάζεστε έναν καρκινοπαθή να γυρίζει δεξιά και αριστερά, πότε στο νοσοκομείο και πότε στους ιδιώτες ιατρούς, παρακαλώντας για να του γράψουν τα φάρμακα;

Κύριε υπουργέ για την αξιοπρέπεια του ενός υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας!

Διαβάζοντας προσεκτικά τα σχέδια που σας έχουν υποβληθεί για την πρωτοβάθμια περίθαλψη διαπίστωσα πως έχετε λάβει υπόψη το γεγονός πως σε ειδικές συνθήκες όπως νησιωτικότητα, έλλειψη ιατρών κτλ θα υπάρχουν τροποποιήσεις.

Επίσης, με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 18/12/2013 το υπουργείο υγείας σημειώνεται: «Παρέχεται η εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών να καθορίζουν με Κοινές Αποφάσεις τους τον αριθμό των συμβαλλομένων ιατρών με τον Οργανισμό, τις ειδικότητες τους και το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή της χώρας προκειμένου η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των ασφαλισμένων και να υπάρξουν νέες συμβάσεις με ιατρούς».

Γίνεται σαφές λοιπόν, πως έχετε λάβει υπόψη ότι θα δημιουργηθούν κατά τόπους προβλήματα στην εφαρμογή των εξαγγελιών σας. Μήπως λοιπόν θα πρέπει μαζί με τις αμοιβές των ιατρών, που ουδόλως απασχολούν τους ασθενείς, να καθορίσετε και το ύψος του πλαφόν της συνταγογράφησης ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι ασθενείς;

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα θα ήθελα να τοποθετηθώ και στο θέμα του επικείμενου πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις που κυοφορείται. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα. Σαφώς και οι ιατροί δεν πρέπει να χρεώνουν τα ταμεία με ανούσιες εξετάσεις. Μην φθάσουμε όμως πάλι στο άλλο άκρο. Οι απλές εργαστηριακές εξετάσεις είναι ο πυλώνας της προληπτικής ιατρικής και σε αυτές τουλάχιστον δεν πρέπει να υπάρχει πλαφόν όταν τηρούνται οι διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες οδηγίες.

Κύριε υπουργέ, στόχος μου δεν είναι να σας υποδείξω την δουλειά σας. Είμαι σίγουρος ότι περιστοιχίζεστε από αρκετούς ανθρώπους που σίγουρα έχουν αρκετά περισσότερες γνώσεις από εμένα όσον αφορά τα οικονομικά της υγείας. Αυτό που θέλω να προσφέρω εγώ στην συζήτηση και ίσως να μην γνωρίζει το περιβάλλον σας, είναι ότι εμείς οι ακρίτες, δυστυχώς, ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα από αυτήν που ζείτε στην πρωτεύουσα.

Κλείνοντας θα σας αναφέρω το εξής. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις η διαδικασία που εφαρμόζει ο στρατιωτικός ιατρός προκειμένου να αποφασίσει σε ποιον τραυματία θα προσφέρει βοήθεια και ποιον θα εγκαταλείψει, ονομάζεται «διαλογή». Το γνωρίζουμε ότι η χώρα βιώνει συνθήκες πολέμου. Μην μας μετατρέπεται όμως όλους σε στρατιωτικούς ιατρούς εν τω μέσω μάχης.

Με εκτίμηση,

Θωμάς Λούκας MD, PhD»
===================

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου